Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran innrømmer å ha flere urananlegg

Iran er i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran.

9.000 SENTRIFUGER: Hittil har verden kun visst om urananrikingsanlegget i Natanz, som har 9.000 sentrifuger. Her besøker Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, anlegget. Foto: SCANPIX
9.000 SENTRIFUGER: Hittil har verden kun visst om urananrikingsanlegget i Natanz, som har 9.000 sentrifuger. Her besøker Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, anlegget. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) innrømmer iranske myndigheter at landet er i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran.

Iran vil dermed ha to slike anlegg, ikke bare ett som tidligere kjent. Det nye anlegget skal imidlertid fortsatt være under konstruksjon.

FN har innført sanksjoner mot Iran etter at landet har nektet å stanse anrikningen av uran, en prosess som kan benyttes både til produksjon av drivstoff for kjernekraftverk og til å lage atomvåpen.

Brevet ble sendt til IAEA-lederen Mohamed ElBaradei mandag, opplyser anonyme iranske diplomater i den østerrikske hovedstaden Wien, der hovedkontoret til IAEA ligger.

Brevet skal ha blitt sendt etter at Iran skjønte at vestlig etterretning hadde fått nyss om anlegget, skriver avisa The New York Times.

Ifølge avisa vil USAs president Barack Obama, sammen med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, og britenes statsminister, Gordon Brown, kreve at Iran øyeblikkelig lar IAEA inspisere anlegget.

Det nye anlegget ligger nær byen Qom, sør for hovedstaden Teheran. Anlegget skal være stort nok til å huse 3.000 sentrifuger, som brukes i anrikingsprosessen.

- Det gir nok uran i året til å produsere en bombe, men er ikke nok for en kjernefysisk reaktor, sier en diplomat i Wien.

Hittil har verden kun visst om urananrikingsanlegget i Natanz, som har 9.000 sentrifuger.

Det er ikke kjent hvor lenge Iran har holdt på å bygge det nye anlegget. Iran sluttet å gi informasjon om sine planlagte atomaktiviteter til IAEA i fjor som et svar på FN-sanksjonene.

INNRØMMER: Iranske myndigheter innrømmer at landet er i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. Denne uka møtte Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, protester da han talte til FNs hovedforsamling. Foto. REUTERS/SCANPIX
INNRØMMER: Iranske myndigheter innrømmer at landet er i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. Denne uka møtte Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, protester da han talte til FNs hovedforsamling. Foto. REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!