<strong>BESKUER:</strong> Jemens innenriksminister Abul-Quader Qahtan (t.v.) og sikkerhetssjef Ali al-Ahmadi (nummer to f.v.) tar litt av våpenlasten - som angivelig er fra Iran - nærmere i øyesyn. Foto: AFP / NTB Scanpix
BESKUER: Jemens innenriksminister Abul-Quader Qahtan (t.v.) og sikkerhetssjef Ali al-Ahmadi (nummer to f.v.) tar litt av våpenlasten - som angivelig er fra Iran - nærmere i øyesyn. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Iran, Jemen, al-Qaida - og en hemmelig våpenlast til besvær

Våpenlasten på bildet har utløst full krangel mellom Jemen og Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stemningen mellom Iran og Jemen er svært anstrengt etter at Jemens nasjonale sikkerhetssjef i går anklaget Iran for å ville «skade Jemen» med våpenleveranser til opprørere i det svært urolige landet.

Al-Qaida har et sterkt fotfeste i Jemen, regjeringen i landet anklages for korrupsjon og vanstyre, og opprørsgrupper har i lang tid skapt uroligheter. Det har også tidligere kommet flere meldinger om at Iran bruker slike våpenlaster for å støtte opprørsgrupper i kritiske områder.

Nye bilder Nå har jemenittiske myndigheter offentliggjort bilder av deler av bakgrunnen for anklagene - en skipslast med 40 tonn våpen som ble beslaglagt i Den arabiske golf i januar.

Jemenittene hevder lasten med raketter, granater og eksplosiver kommer fra Iran og var på vei til sjiamuslimske opprørere i Nord-Jemen.

- Bare ett land kan ligge bakom en slik last, raser sikkerhetssjef Ali Hassan al-Ahmadi.

Han utelukker at smuglere kan stå bak, og erklærer seg overbevist om at det er Iran som forer opprørerne med våpen.

Iran blånekter.

Dramatisk Til New York Times sier analytiker Matthew Schroeder, som i lang tid har fulgt våpentrafikken i området, at våpenlasten som vises på de jemenittiske bildene er enten fra Kina eller Iran - henholdsvis QW-1M- eller Misagh-2-missiler.

Begge er varmesøkende missiler, lagt for å bæres ved skuldra.

- Om missilene er fra Iran, og om de var ment for en av opprørsgruppene, er dette en dramatisk utvikling, sier Schroeder til New York Times.

USA reagerer på saken, og utenriksminister John Kerry sier i en uttalelse at den jemenittiske etterforskningen «viser at Iran fortsetter å trosse det internasjonale samfunnet gjennom sin spredning av aktiviteter som destabiliserer regionen».

Houthiene Jemen antar at våpnene skulle til Houthiene, som har stor innflytelse og tilnærmet kontroll over det nordvestlige Jemen.

Shia-grupperingen anses som en betraktelig trussel mot det jemenittiske regimet, og førte en regelrett geriljakrig mot regimet fra 2004 til 2010, da de gikk med på en skjør våpenhvile.

Denne har seinere vist seg lite verdt.

<strong>MISSILER:</strong> Stridens kjerne - våpenlasten som Jemen hevder er sendt fra Iran. Foto: AFP / NTB Scanpix
MISSILER: Stridens kjerne - våpenlasten som Jemen hevder er sendt fra Iran. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den jemenittiske regjeringen har hevdet at houthiene har jobbet sammen med al-Qaida for å destabilisere landet, ifølge Aftenpostens korrespondent.

al-Qaida - Terrorisme i Jemen er ikke bare Al-Qaida, vi har også houthiene. De to gruppene har samme mål, nemlig å svekke Jemens sikkerhet. Det er helt klart et samarbeid mellom dem, sa informasjonsminister Hassan Ahmed Al-Lowzy til avisa i 2010.

Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) oppsto i Jemen mellom 2006 og 2009, er fortsatt aktiv og har vist evne og vilje til å gjennomføre terroraksjoner i Vesten.

- Opprørerne i nord og Al-Qaida benytter samme våpenhandlere og smuglere. Både etterretningsrapporter og mer åpne kilder om denne siden av forholdet mellom de to gruppene vitner om det, sa Al-Lowzy.

Visestatsminister Rashad al-Alimi sa det slik:

- Al-Qaida-ledere som har opphold i Iran, gir ordre til houthi-opprørerne i Nord-Jemen som skal gjennomføre sine gisselaksjoner.

Også Saudi-Arabia har vært involvert i stridighetene, skriver Al Jazeera, med trefninger og en flom av beskyldninger i 2009.

<strong>STOR INNFLYTELSE:</strong> Houthi-tilhengere på en seremoni til ære for profeten Muhammeds bursdag, 24. januar i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STOR INNFLYTELSE: Houthi-tilhengere på en seremoni til ære for profeten Muhammeds bursdag, 24. januar i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer