Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iran kan eksplodere i vold

Fredsprisvinner og menneskerettighetsforkjemper Shirin Ebadi frykter at landets unge mister tålmodigheten og griper til vold.

- KAN EKSPLODERE I VOLD: Iranske Shirin Ebadi, tidligere Nobels fredsprisvinner, sier hun frykter Iran vil eksplodere i vold, dersom landets unge mister tålmodigheten. Til venstre Oslosenterets leder, Kjell Magne Bondevik. Foto: Erlend Aas / Scanpix
- KAN EKSPLODERE I VOLD: Iranske Shirin Ebadi, tidligere Nobels fredsprisvinner, sier hun frykter Iran vil eksplodere i vold, dersom landets unge mister tålmodigheten. Til venstre Oslosenterets leder, Kjell Magne Bondevik. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ebadi er i Norge for å holde hovedtalen under det årlige seminaret til Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks prosjekt for å skape forståelse og dialog.

Fredsprisvinneren fra 2003 ber innstendig det internasjonale samfunnet rette oppmerksomheten mot mer enn det iranske regimets atomprogram.

- Verden må ikke glemme det iranske folk. De lider under grove brudd på menneskerettighetene. Trakassering, trusler, vilkårlige arrestasjoner og henrettelser er dagens orden. Og det blir bare verre. Jeg tør ikke tenke på hva som kan skje den dagen Irans unge generasjon mister tålmodigheten og tar skjebnen i egne hender, sier Ebadi.

Utenlands

Siden det ytterst omdiskuterte presidentvalget i fjor sommer har hun oppholdt seg utenlands av frykt for hva som kan skje, hvis hun vender tilbake. Passet vil bli beslaglagt, og hun kan fort bli arrestert.

Ebadis medspillere i Iran mener hun gjør større nytte for seg ved å reise rundt i verden og fortelle om de grufulle overgrep som skjer i hjemlandet. Men hun er sårbar, ettersom både ektemann og annen familie er i Iran.

Bondevik har mange kontakter i Iran, i ulike miljøer. Han er bekymret over behandlingen av Ebadi og den generelle forverringen som skjer i landet. Det mangler ikke på veldokumenterte rapporter om systematiske og brutale brudd på menneskerettighetene.

Mandag skal Menneskerettighetsrådet i Genève ha sin årlige vurdering av utviklingen i Iran. Det er det samme FN-rådet som i april 2009 arrangerte den beryktede Durban-II-konferansen, der utenriksminister Jonas Gahr Støre og president Mahmoud Ahmadinejad barket sammen etter iranerens åpenlyse trusler mot Israel.

Langt brev

Ebadi har skrevet et langt brev til rådet og høykommissæren for menneskerettigheter, der hun dokumenterer overgrep og brudd. Hun spør rådets medlemmer om hvor lenge de tror oppfordringer til de unge om å holde i ro vil holde oppdemmet frustrasjon og sinne i sjakk.

Fredsprisvinneren ber FN-organet om å utpeke en spesiell rapportør som løpende kan overvåke situasjonen for menneskerettighetene, følge med på hva regjeringen gjør og komme med råd og forslag som kan løse den politiske krisen. Ebadi er ingen tilhenger av omfattende økonomiske sanksjoner, som hun mener regjeringen straks vil bruke som en kjærkommen forklaring på hvorfor folk stadig får det verre, også materielt.

Den grønne bevegelsen beskriver Ebadi som et folkelig nettverk uten fast struktur og ledelse. Det brer seg horisontalt utover i landet og opererer ikke med noen rangordning eller hovedkvarter. Og det er ikke et politisk parti med et tradisjonelt partiapparat, snarere en grasrotbevegelse.

- Teknologien kommer oss til hjelp. Mobilisering skjer via SMS. Plutselig en dag kan hundrevis av biler i én bestemt gate begynne å tute i protest. Hver tilhenger som blir arrestert, erstattes av fem nye. Det hele startet med ett enkelt slagord: Hvor er min stemme? sier Ebadi.

Hun tror at ledere som Mir Hossein Mousavi unngår å bli arrestert fordi regjeringen frykter folkets reaksjon.

(NTB)

SKAL HOLDE HOEVEDTALEN: Ebadi besøker Norge for å holde hovedtalen under det årlige seminaret til Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og snakket snakker med pressen på Oslosenteret søndag. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKAL HOLDE HOEVEDTALEN: Ebadi besøker Norge for å holde hovedtalen under det årlige seminaret til Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og snakket snakker med pressen på Oslosenteret søndag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!