- Iran kan ha atombombe om to til fem år

Ekspert advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om to til fem år kan Iran ha skaffet seg atomvåpen, sier den tidligere sjefen for USAs våpenjegere i Irak. Han ber samtidig regjeringen i Washington om å avstå fra tanken på å angripe iranske atomanlegg militært.

David Kay, som i 2003-2004 ledet den mislykkede jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak, sier til nyhetsbyrået AP at USA i stedet bør søke internasjonal støtte til økt politisk press mot regimet i Teheran. Samtidig bør Irans naboland få sikkerhetsgarantier, mener han.

Kay mener at Iran har gjort unna rundt 80 prosent av arbeidet med å utvikle atomvåpen, men tilføyer at «de siste 20 prosentene er de vanskeligste». Han sier at iranerne har arbeidet med et slikt prosjekt i 20 år, uten å lykkes med å lage kjernefysiske stridsladninger.

- Vi har klar dokumentasjon for at dette landet er fast bestemt på før eller senere å skaffe seg atomvåpen. Spørsmålet er nå hvilke politiske strategier man kan følge for å dempe virkningene av dette, sier David Kay til AP.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har vakt bestyrtelse i vestlige land ved å true med utslettelse av Israel. Truslene har ført til antydninger om et såkalt forkjøpsangrep mot iranske mål for å hindre at iranerne skaffer seg atomvåpen.

(NTB)

HAR PLANER?: Denne raketten ble vist fram i Iran i september i år. Foto: Hasan Sarbakhshian/AP/Scanpix
HAR PLANER?: Denne raketten ble vist fram i Iran i september i år. Foto: Hasan Sarbakhshian/AP/Scanpix Vis mer
- Iran kan ha atombombe om to til fem år