- Iran kan ha atombomber allerede i 2009

Amerikanske eksperter tatt på senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikansk etterretning har angitt 2015 som det tidligste tidspunktet Iran vil ha ferdig produserte atomvåpen. Nå ser det ut til at landet kan bli en atommakt allerede i 2009, skriver ABC News.


Ifølge den anerkjente nyhetskanalens kilder har Iran i de siste tre månedene tredoblet sin evne til å anrike uran. De har anskaffet seg 1000 nye sentrifuger, og øker sitt anrikningsprogram mye raskere enn amerikanske etterretning forespeilet.

ABC News oppgir ikke hvor opplysningene kommer fra, men bringer svært detaljerte opplysninger fra det lukkede regimet.

Tatt på senga

- Om de fortsetter i denne hastigheten, får sentrifugene til å fungere, og faktisk anriker uranet, så betyr det at de sannsynligvis vil ha nok uran til et atomvåpen i 2009, sier Dave Albright fra Institutt for forskning og internasjonal sikkerhet (ISIS).

- Jeg tror nok at vi alle har blitt tatt på senga. Ahmedinejad sa de ville ha 3000 sentrifuger installert innen slutten av mai, og det ser det ut til at de vil klare, sier Albright til ABC.

FNs internasjonale byrå for atomenergi (IAEA) har ikke ønsket å kommentere ABCs avsløringer. Dette på grunn av den «ekstremt spente situasjonen», sier en talsmann for byrået til ABC.

- Kan produsere allerede nå

ATOMUTVIKLING: Irans president Mahmoud Ahmedinejad har opptrappet atomprogrammet. Foto: EPA/ PHILLIP DHIL/ SCANPIX
ATOMUTVIKLING: Irans president Mahmoud Ahmedinejad har opptrappet atomprogrammet. Foto: EPA/ PHILLIP DHIL/ SCANPIX Vis mer

Nyheten om Irans opptrapping kan ses på som svært nyttig for Bush-administrasjonen, som er opptatt av at fiendebildet av Iran skal være tydelig.

Også med tanke på nyheten tidligere i dag, om at arrestasjonen av de 15 britiske soldatene i realiteten var en reaksjon etter et amerikansk kidnappingsforsøk, er denne lekkasjen av Irans atomutvilking svært bekvem for USA.


Men også i Russland oppfattes Irans atomprogram nå trolig som truende.

Kreml har i lengre tid hatt nære bånd til Iran, og har inngått et samarbeid med landet om atomkraftverket Bushehr. De skulle hjelpe Iran med byggingen av verket, men har nå utsatt arbeidet. Eksperter spekulerer i at dette er fordi også Kreml frykter Irans atomprogram.


- Iranerne vet helt klart hvordan de skal produsere atomvåpen, og rent forskningsmessig er det ingen tvil om at de kan produsere dem, sier Jevgenij Velikhov, en ledende fysiker og Putin-støttespiller.

- Om de har bestemt seg for å produsere atomvåpen, så kan de også gjøre det, sier Velikov til Reuters.

- Usikkerheten ligger i når.

Iran insisterer på at landets atomprogram kun har utvikling av atomenergi som mål.

OPPTRAPPING: Det er ved dette verket ved byen Natanz at opptrappingen skal være igang.
SAMARBEID: Russland har inngått en avtale med Iran, om utbygging av atomkraftverket Bushehr, sør i Iran.