- Iran kan ha atomvåpen om et halvt år

Ifølge etterretningskilder.

MISTENKES FOR ATOMPLANER: Diplomater med tilgang til hemmelig etterretningsinformasjon hevder at Mahmoud Ahmadinejad kan ha atomvåpen om et halvt år. Foto: AFP PHOTO/ISNA/ARASH KHAMOOSHI/Scanpix
MISTENKES FOR ATOMPLANER: Diplomater med tilgang til hemmelig etterretningsinformasjon hevder at Mahmoud Ahmadinejad kan ha atomvåpen om et halvt år. Foto: AFP PHOTO/ISNA/ARASH KHAMOOSHI/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran kan være i stand til å gjennomføre en atomprøvesprengning om et halvt år, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Byrået har snakket med to vestlige diplomater som har tilgang til etterretningsinformasjon om det iranske atomprogrammet, men som ikke ønsker å stå fram med navn. De understreker at det så langt ikke er tegn til at Iran forbereder en prøvesprengning, selv om landet snart kan ha produsert tilstrekkelige mengder anriket uran til å bygge et våpen.

Fra et iranske perspektiv er det flere gode grunner til ikke å gjennomføre noen våpentest. En prøvesprengning vil kunne samle stormaktene til en felles reaksjon mot Iran, og kanskje også provosere fram et israelsk militært angrep.

Selv om iranske forskere forholdsvis snart kan være i stand til å bygge en bombe, vil det trolig gå flere år før de har utviklet et pålitelig våpensystem med raketter som kan frakte atomstridshoder, ifølge diplomatene AP har snakket med.

Iranske myndigheter har gjentatte ganger avvist at de ønsker å skaffe seg kjernevåpen. Mange andre land frykter likevel at dette er et av formålene med Irans atomprogram.



(NTB)