- Iran kan ikke ignoreres i Syria-konflikten

Iran spiller en rolle i Syria-konflikten og kan ikke overses, sier FN-utsending Kofi Annan.

I MØTE: Her er Kofi Annan i Damaskus, hvor han skal møte president Bashir al-Assad mandag. Foto: REUTERS
I MØTE: Her er Kofi Annan i Damaskus, hvor han skal møte president Bashir al-Assad mandag. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kofi Annan ankom Damaskus sent søndag kveld, der han sjekket inn på hotellet Dama Rose i Damaskus sammen med Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad.

Annan har i flere måneder forsøkt å få til en varig våpenhvile mellom Assad-regimet og opprørerne, uten å kunne vise til tellende resultater. I et intervju med den franske avisen Le Monde understreker han at det er viktig at land som Russland og Iran, som begge støtter Assad, ikke settes på sidelinjen.

- Russland har innflytelse, men jeg er usikker på om de alene avgjør dette. Iran spiller også en rolle, og de må være en del av løsningen. Iran har innflytelse, og det kan vi ikke se bort fra, sier Annan.

FN-utsendingen uttrykker også irritasjon over at Moskva og Teheran møter krass kritikk for sin Assad-støtte, mens «lite blir sagt om andre land som sender våpen og penger og er til stede på bakken».

Clinton-advarsel USAs utenriksminister Hillary Clinton sa søndag at tiden er i ferd med å renne ut når det gjelder å redde Syria fra et «katastrofalt angrep».

- Jo før man kan få en slutt på volden og få i gang en politisk overgangsprosess, jo bedre. Ikke bare vil man hindre at flere mennesker dør, men man vil også hindre at den syriske staten blir utsatt for et katastrofalt angrep som også vil være farlig for regionen, sa Clinton.

99 mennesker skal ha blitt drept søndag, de fleste av dem sivile.

- USA medansvarlig I et sjeldent intervju med den tyske TV-kanalen ARD, sier Assad søndag at USA er med på å destabilisere landet.

«De tilbyr en paraply og politisk støtte til disse gjengene for å destabilisere Syria», sier presidenten i intervjuet.

På spørsmål om han mener amerikanske myndigheter har delansvar for de mange sivile dødsfallene i Syria, svarer Assad:

- Selvfølgelig. Helt riktig. Så lenge man gir noe som helst støtte til terrorister, er man partner. Enten man sender våpen, penger, offentlig støtte, politisk støtte i FN, hvor som helst.

Roser Annan Assad gjør det samtidig klart at han har ingen planer om å gå av, da han må håndtere «utfordringen» Syria står overfor.

- Presidenten bør ikke rømme fra en utfordring, og det er en nasjonal utfordring vi nå står overfor i Syria, sier han.

Han mener imidlertid at Annan-planen har noe for seg, men at mange land ikke ønsker at FN-utsendingen skal lykkes.

- Annan har mange hindre foran seg, men planen hans er god og burde ikke mislykkes, sier Assad.

(NTB)