Et satellittbilde viser et anlegg vestlige makter mistenker kan bli brukt til testing av eksplosiver i Iran. Foto: AP Photo/ISIS, handout / NTB Scanpix
Et satellittbilde viser et anlegg vestlige makter mistenker kan bli brukt til testing av eksplosiver i Iran. Foto: AP Photo/ISIS, handout / NTB Scanpix Vis mer

- Iran kan lage atombombe på ett år

Men det kan ikke skje uten at vesten oppdager det, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Iran kan være i stand til å produsere en atombombe i løpet av et år, dersom landet skulle bestemme seg for det, konkluderer ny rapport.

Ifølge uavhengige Institute for Science and International Security (ISIS) i Washington, kan iranerne være i stand til å produsere nok høyanriket uran til en atombombe i løpet av to til fire måneder.

Landet vil deretter trenge åtte til ti måneder for å bygge et slikt kjernefysisk våpen, konkluderer ISIS i en ny rapport.

Dette vil imidlertid ikke kunne skje uten at inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil oppdage det, understreker ISIS, som bygger sine anslag på opplysninger fra disse inspektørene.

Iranske ledere fastholder at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter, og IAEAs inspektører har heller ikke funnet beviser for noe annet.

Dersom Iran skulle ombestemme seg, vil dette straks bli registrert av både IAEA og USA, konkluderer ISIS.

Iran har undertegnet ikkespredningsavtalen for atomvåpen og den tiden det vil ta landet å vende ryggen til denne og produsere et slikt våpen, vil gi USA og deres allierte nok tid til å reagere, slår rapporten fast.

ISIS er likevel bekymret over det iranske atomprogrammet og mener blant annet at utvidelsen av sentrifugeprogrammet for å anrike uran gjør det stadig vanskelig for internasjonale inspektører å skaffe seg full oversikt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer