ÅPNER FOR IRANSK LØSNING:  har for første gang antydet at Iran kunne spille en indirekte rolle i forbindelse med forhandlingene for å få slutt på krigen i Syria. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH/NTB Scanpix
ÅPNER FOR IRANSK LØSNING: har for første gang antydet at Iran kunne spille en indirekte rolle i forbindelse med forhandlingene for å få slutt på krigen i Syria. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH/NTB ScanpixVis mer

- Iran kan spille rolle i Syria-forhandlinger

USAs utenriksminister John Kerry åpner for iransk løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har for første gang antydet at Iran kunne spille en indirekte rolle i forbindelse med forhandlingene for å få slutt på krigen i Syria.

USA har lenge vært imot Russlands og andres forslag om å invitere Iran til Genève-konferansen om Syria i slutten av januar.

USA anklager Iran for å forsyne både regimet i Syria og Hizbollah-militsen som er alliert med Syria, med våpen og penger

USAs utenriksminister John Kerry understreker at Iran ikke kan delta på konferansen før landet sier seg enig i at regimet i Syria må erstattes av et midlertidig overgangsstyre.

Men for første gang har han åpnet døra for en indirekte iransk deltakelse.

- Kan de bidra fra sidelinja? Kan det være at deres ambassade i Genève kan bidra til prosessen? Det kan være det fins måter, sa han i Jerusalem søndag.

- Vi ville være glad om Iran kan være til hjelp. Alle ville være glad om Iran var til hjelp, sa han.

Krangling om deltakerlista har vært en av hindringene som har forsinket konferansen. Kerry har jobbet hardt for å få både regimet og opposisjonen til å bli med, men det er til sjuende og sist FNs generalsekretær som sender invitasjonene.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, sa til NTB i fjor sommer at han mener Iran bør være med på konferansen.

Regimet har takket ja til å være med, men understreker at de ikke godtar at president Bashar al-Assads avgang blir et tema. Den syriske nasjonalkoalisjonen har ennå ikke klart sagt at de vil være med.

(NTB)