EKSPLOSIVT: Kampene i borgerkrigen gjenspeiles i diplomatiet. Her flykter innbyggere i Aleppo fra en brann i oktober i fjor, som startet etter et angrep fra regjeringstro styrker. Foto: Haleem Al-Halabi/REUTERS
EKSPLOSIVT: Kampene i borgerkrigen gjenspeiles i diplomatiet. Her flykter innbyggere i Aleppo fra en brann i oktober i fjor, som startet etter et angrep fra regjeringstro styrker. Foto: Haleem Al-Halabi/REUTERSVis mer

Iran kastet ut av Syria-konferanse

FN håper å få slutt på borgerkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ban måtte gi seg etter at den vestlig-støttede syriske opposisjonen truet med å trekke seg fra konferansen om ikke invitasjonen ble kansellert.

Også USA krevde den trukket tilbake om ikke Iran støttet erklæringen som ligger til grunn for konferansen, om at fredsforhandlingene må munne ut i en overgangsregjering etter regimet til president Bashar al-Assad.

Da Irans FN-utsending gjorde det klart at Iran ikke aksepterer kravet om at Assad går av, fikk Ban påskuddet han kunne bruke for å gå tilbake på invitasjonen.

Skuffet Ban Selv uttrykte han stor skuffelse over Iran som han sa i private samtaler hadde godtatt kravet om en overgangsregjering.

Han sier at Irans utenriksminister Javad Zarif gjentatte ganger hadde forsikret ham om at han forsto og godtok målet for konferansen, som etter planen åpner i Montreux denne uka.

- Generalsekretæren er dypt skuffet over at Iran sier noe annet offentlig enn hva de har sagt til ham privat tidligere, sa Bans pressetalsmann Martin Nesirky.

Iran er en av Assads fremste allierte, på samme måte som Saudi-Arabia og Qatar er blant opprørernes fremste allierte. De skal derimot delta på konferansen.

Håpefullt USA sa seg tilfreds med at invitasjonen til Iran ble trukket tilbake.

- Vi håper nå etter dagens beslutning at alle partene kan gå tilbake til å fokusere på det som er viktig, nemlig å få slutt på lidelsene til det syriske folk og starte en prosess mot en politisk overgang som skulle skjedd for lenge siden, sa talskvinnen for USAs utenriksdepartement, Jen Psaki.

Både utenriksminister Børge Brende og EUs utenriksministre mener også at Iran må godta et målet for forhandlingene er en overgangsregjering.

Også Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) ønsket beslutningen velkommen og trakk tilbake trusselen om å boikotte konferansen.

Snever konferanse Men nesten samtidig kunngjorde den største grupperingen i SNC, Det syriske nasjonalrådet, at de ikke vil delta på noen konferanse der Assad-regimet er invitert.

Nasjonalrådet mener at deltakelse i fredsforhandlingene ville undergrave deres løfter om ikke å gå inn i forhandlinger før Assad har gått av, noe han plent nekter å gjøre.

Selv om USA sier at konferansen er reddet, er det dermed en svært amputert konferanse som åpner i Montreux og fortsetter i Genève, når verken Iran eller andre av Syrias allierte, og heller ikke Nasjonalrådet, deltar.

I tillegg er den etter hvert dominerende delen av opprøret, nemlig jihadistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), al-Nusra-fronten og tallrike andre islamistiske grupperinger, totalt uinteressert i å legge ned våpnene og forhandle.

- Små forventninger Forsker og Iran-ekspert Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt (CMI) i Bergen poengterer at striden om Irans deltakelse må ses i sammenheng med krigssituasjonen og landenes allianser med regimet i Damaskus eller forskjellige opprørsgrupper.

- Iran er en veldig viktig partner i konflikten. Om målet med konferansen hadde vært å løse spørsmålet om en overgangsregjering, måtte Iran vært med, sier Selvik.

Men fordi ambisjonsnivået er langt lavere, er Irans deltakelse langt mindre viktig. Selvik antar at USA har lovet Nasjonalkoalisjonen at Iran ikke skulle delta. Derfor ble det problematisk for USA når FNs generalsekretær likevel valgte å invitere Iran.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon inviterte overraskende Iran til å delta på fredskonferansen om Syria, som etter planen skal starte i Sveits onsdag. Men etter sterke protester fra den vestligstøttede syriske opposisjonskoalisjonen, trakk Ban invitasjonen.

Russland reagerer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier tirsdag at det er en feiltakelse å utestenge Iran fra fredskonferansen.

- Men det er ingen katastrofe, understreker han.

Samtidig sier iranske myndigheter tirsdag at de tviler på at fredskonferansen vil bli vellykket og at det vil komme noe konkret ut av den.

 (©NTB)