- Iran klar til å lage atombombe

Alt som gjenstår er klarsignal fra landets øverste leder.

KLAR: Iran og Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AP/Office of the Supreme Leader/Scanpix
KLAR: Iran og Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AP/Office of the Supreme Leader/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Iran har perfeksjonert sin atomteknologi er og er rede til å lage sin første atombombe. Alt som gjenstår er klarsignal fra landets øverste leder, hevder etterretningskilder.

Kildene blant vestlig etterretning forteller til den britiske avisen The Times at Iran sluttførte et forskningsprogram for å anrike uran sommeren 2003, og at en bombe kan være klar innen ett år om landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei gir grønt lys.

For to år siden konkluderte en amerikansk etterretningsrapport at Iran stanset forskningen på atomvåpen i 2003 på grunn av den amerikanske invasjonen av Irak.

Nå sier imidlertid etterretningskildene at invasjonen ikke var årsaken til stansen, men heller at målet med programmet var nådd - nemlig å finne en måte å detonere et atomstridshode som kan fraktes med Irans langdistanserakett Shebab-3.

- Vil bruke ett år

Kildene forteller at det trolig vil ta om lag seks måneder å anrike nok uran til atombomben og ytterligere seks måneder å sette den sammen, om Khamenei gir klarsignal.

Det iranske forsvarsdepartementet har drevet skjult atomforskning i mange år, hevder de vestlige etterretningskildene, med flere hundre forskere og metallurger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer