ATOMAVTALE: USAs president Donald Trump har utrykkt at han kan møte iranske ledere hvis de ønsker. To bilder er her satt sammen av Trump og den iranske presidenten Hassan Rouhani. Foto: AP / NTB Scanpix
ATOMAVTALE: USAs president Donald Trump har utrykkt at han kan møte iranske ledere hvis de ønsker. To bilder er her satt sammen av Trump og den iranske presidenten Hassan Rouhani. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Iran krever at USA slutter opp om atomavtale

Iran vil bare forhandle med USA dersom landet igjen slutter opp om atomavtalen, sier en av president Hassan Rouhanis rådgivere.

- Respekt for den iranske nasjon, redusert fiendtlighet og en tilbakevending til atomavtalen. Det vil åpne opp, tvitrer Hamid Aboutalebi, med henvisning til mulighetene for forhandlinger.

Utspillet er svar på president Donald Trumps uttalelse mandag, der han åpnet for forhandlinger med iranske ledere.

- Hvis de ønsker å møtes, så møter jeg dem. Når de måtte ønske, sa Trump.

Har vist vilje

Ifølge Aboutalebi har Iran vist vilje til dialog tidligere, og Rouhani og tidligere president Barack Obama snakket i 2013 sammen på telefon.

Dialogen den gang dreide seg først og fremst om tillitsskapende tiltak.

- Atomavtalen ble oppnådd takket være dette og må aksepteres, understreker Aboutalebi.

Utelukket

Rett før mandagens uttalelse fra Trump, utelukket imidlertid en talsmann for iransk UD forhandlinger med den nåværende administrasjonen i Washington.

- Gitt USAs fiendtlige tiltak mot Iran, etter at de trakk seg fra atomavtalen og gjeninnførte de økonomiske sanksjonene, er det ingen muligheter for samtaler. Washington avslører daglig sin upålitelige natur, sa Bahram Ghasemi.

Gjeninnfører sanksjoner

USA trakk seg fra atomavtalen i mai, og Trump har varslet full gjeninnføring av de økonomiske sanksjonene mot landet. Det vil skje i august og november.

Den amerikanske presidenten krever en ny avtale som også stiller strenge krav til Irans missilprogram og til landets muligheter til å engasjere seg militært i andre land i regionen.

De øvrige som var med på å forhandle fram atomavtalen i 2015 – Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU – har kritisert USAs beslutning og slått ring om avtalen.