DRO FRA IRAN: Etter at åtte modeller ble arrestert av iransk politi, dro Elnaz Golrokh til Dubai. FOTO: ELNAZ GOLROKH/INSTAGRAM
DRO FRA IRAN: Etter at åtte modeller ble arrestert av iransk politi, dro Elnaz Golrokh til Dubai. FOTO: ELNAZ GOLROKH/INSTAGRAMVis mer

Iran massearresterer toppmodeller. Nå har én flyktet landet

Åtte er arrestert for å ha «promotert vestlig promiskuitet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Toppmodell Elham Arab var én av åtte kvinner som skal ha blitt arrestert og siktet av iransk politi for å ha lagt ut bilder av seg selv på Instagram uten hijab.

Ifølge The Telegraph ble Arab tvunget til å unnskylde handlingen offentlig, og utspørringen i retten ble filmet.

Årsaken til arrestasjonene skal ha vært at bildene «promoterte vestlig promiskuitet».

Forlot landet «Saker mot 29 andre mennesker skal også ha blitt satt i gang», skriver Iran Human Rights.

Som følge av myndighetenes aksjon mot moteindustrien, skal en annen modell ha reist fra landet, sammen med kjæresten.

Elnaz Golrokh har i underkant av en million følgere på Instagram. BBC skriver at hun selv meddelte nyheten på bildedelingstjenesten ved å si at hun ennå ikke har blitt arrestert.

Golrokh skal også ha skrevet at hun enn så lenge kommer til å fortsette karrieren utenfor Iran.

- Vi kommer etter dem Myndighetene har angivelig gått etter 170 mennesker i moteindustrien, hvorav flere er blitt avhørt.

- De siste to årene har det blitt utført godt arbeid for å forsøke å kjempe mot modellaktivister, uttalte riksadvokat Abbas Jafari Dolatabadi i en pressekonferanse etter arrestasjonene.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen skal aksjonen ha ført til at 58 modeller, 51 motehuseiere og designere, 59 fotografer og sminkører har blitt identifisert.

- De som bruker seksuell tiltrekkingskraft for å tjene mer penger skal være sikre på at påtalemyndighetene kommer etter dem, sa Dolatabadi.

Kunne tillates Shabnam Mowlavi, Elnaz Golrokh, Niloufar Behboudi, Shaghayegh Claudia Lynx, Fahime Nik, Sara Amiri og Shaghayegh Khaksar er modellene, som i tillegg til Arab ble arrestert.

Ifølge The Guardian har moteindustrien i Iran de siste årene vært inne i en god periode, etter at landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei gikk ut og sa at modellyrket til en viss grad kunne være forenelig med islam.

I 2014 ble seks iranere arrestert for å ha danset til Pharrells «Happy». De måtte alle møte i retten, anklaget for å ha «skadet offentlig kyskhet».