Iran mener atomvåpen er en «stor synd»

Det sier landets utenriksminister Ali Akbar Salehi.

TALTE I GENÈVE: Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AFP / SCANPIX
TALTE I GENÈVE: Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran ser på produksjon av atomvåpen som en «stor synd», sier landets utenriksminister Ali Akbar Salehi.

- Jeg vil nok en gang understreke at vi ikke ser på atomvåpen som noe ærefullt, noe som man kan være stolt av eller noe mektig, sa Salehi under en tale på en nedrustningskonferanse i Genève tirsdag.

- Tvert imot, basert på det religiøse dekretet vår religiøse leder har utstedt, der det går fram at produksjon, eierskap, bruk eller trussel om bruk av atomvåpen, både er ulovlig, nytteløst, skadelig, farlig og en stor synd, fortsatte den iranske utenriksministeren.

Fredelig løsning Ali Akbar Salehi understreket videre at Iran ønsker en fredelig løsning på atomstriden med Vesten, som mistenker iranerne for å utvikle atomvåpen i skjul.

- Men hvis vestlige land foretrekker konfrontasjon, vil de får det, sa han.

Salehi anklager Vesten for dobbeltmoral i atomstriden. De ser med kritiske øyne på Iran, men støtter samtidig Israel - det eneste landet i Midtøsten som står utenfor ikkespredningsavtalen NPT, sa han.

Søker ikke konfrontasjon - Vi har gang på gang gitt klart uttrykk for at det fins to måter å løse striden om Irans fredelige kjernefysiske program på. Den ene går gjennom kontakt, samarbeid og felles handlinger, framholdt den iranske utenriksministeren.

- Den andre fører til konfrontasjon og konflikt, fortsatte han.

- Vår linje er og har alltid vært at Iran ikke søker konfrontasjon, og at vi ikke ønsker noe mer enn det som er landets soleklare rett, sa han.

Iranerne fastholder at deres atomprogram utelukkende er av sivil karakter og ment for elektrisitetsproduksjon og forskning.

Ikke fattet beslutning USAs forsvarsminister Leon Panetta sluttet seg nylig til konklusjonen i en rapport fra Institute for Science and International Security (ISIS) i Washington, som slo fast at ledelsen i Teheran ikke har fattet noen beslutning om å utvikle atomvåpen.

Lederen for USAs militære etterretningstjeneste (DIA), generalløytnant Ronald Burgess, tror heller ikke at iranerne søker konfrontasjon.

- Det er lite sannsynlig at Iran vil ta initiativet til, eller med overlegg framprovosere en konflikt, slo han fast under en kongresshøring tidligere i måneden.

(NTB)