Iran mot Nygaard

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mandag sendte TV2 et oppsiktsvekkende program om den uoppklarte Nygaard-saken. William Nygaard ble forsøkt drept utenfor sitt hjem for vel fire år siden. I kraft av å være Salman Rushdies norske forlegger, var - og er - han rammet av Khomeinis fatwa. Det er derfor mer enn sannsynlig at drapsforsøket har sammenheng med denne groteske dødsdommen.
  • I programmet ble Ebrahim Rhimpour, generaldirektør i Irans utenriksdepartement, intervjuet. «Jeg ber for at Rushdie snart dør,» uttalte han, og la til at Rushdies død ville løse et stort problem. At problemet tvert imot er trusselen mot den britiske forfatteren, fattet han åpenbart ikke. Generaldirektøren bekreftet at dødsdommen også gjaldt Rushdies forleggere, men la til at Nygaard ikke er hele det norske folk. Sånn sett har Iran ingenting utestående med Norge, ifølge hans makabre logikk.
  • Men en så utilslørt drapstrussel fra et fremmed land mot en norsk borger rammer hele nasjonen. Den må få konsekvenser for Norges forhold til Iran og er en selvfølgelig oppgave for vår utenriksminister. Et klarere brudd på norsk suverenitet og internasjonal rett har ikke skjedd siden israelsk etterretningstjeneste drepte Ahmed Bouchiki på Lillehammer.
  • TV2s intervju var naturlig nok et opptak. I beste fall representerer embetsmannen en linje i iransk politikk som den nye presidenten, Mohammad Khatami, søker å endre. Søndag uttrykte han ønske om dialog med USA, og signaliserte at han ville liberalisere Irans utenrikspolitikk. Men det krever at fatwa og drapstrusler trekkes tilbake. Når utenriksminister Vollebæk forhåpentligvis i nær framtid tar mordtrusselen mot Nygaard opp med den iranske ambassadøren, vil hans ord kanskje ha betydning i den iranske maktkampen. Vi må håpe at den ender med fornuftens og ikke den religiøse og politiske galskapens seier. Norge må nå klart og utvetydig vise de iranske myndighetene at vi ikke tolererer mordtrusler mot norske borgere. Det er faktisk minstekravet i internasjonale forbindelser.