Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran nekter å bøye seg for FN

Ahmadinejad: - Vi er en atommakt. USA åpner for bruk av militærmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iran nekter å bøye seg for FNs krav om at landet avbryter sitt program for å anrike uran. Det kom fram etter møter med sjefen for Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) Mohamed ElBaradei i dag, melder Politiken.dk.

- Ikke viktig

- FNs oppfordring om å avslutte urananrikelsen er ikke viktig, sier Irans sjefforhandler Ali Larijani i en kommentar.

Iranske myndigheter kunngjorde på tirsdag at landets atomteknikere har klart å finne en metode for å anrike uran slik at det kan brukes til energiproduksjon.

- Situasjonen er helt forandret. Vi er en atommakt, sier president Mahmoud Ahmadinejad.

Sikkerhetsrådet har satt 28. april som frist for Iran for å stoppe atomprogrammet, fordi regimet i Teheran mistenkes for å bruke programmet til å utvikle atomvåpen og ikke bare energiproduksjon.

Forhandlingene fortsetter

- Enhver handling må være rimelig og logisk. Vi samarbeider på en konstruktiv måte med IAEA, ElBaradei er her, og inspektørene og kameraene er her, så slike forslag er ikke viktige for å få løst problemet sier Larijani.

IKKE ENIGE: Det internasjonale atomenergibyråets sjef Mohamed ElBaradei (t.v.) og Irans sjefforhandler Ali Larijani (t.h.). Foto: REUTERS/SCANPIX
IKKE ENIGE: Det internasjonale atomenergibyråets sjef Mohamed ElBaradei (t.v.) og Irans sjefforhandler Ali Larijani (t.h.). Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Forhandlinger om de store og viktige spørsmålene vil fortsette, sier ElBaradei i en kommentar.

I en artikkel offentliggjort i forrige uke skriver den anerkjente gravejournalisten Seymour Hersh at USA planlegger et militært angrep på Iran, om nødvendig med taktiske atomvåpen, for å styrte regimet. Artikkelens innhold ble mandag avvist av president George W. Bush som «ville spekulasjoner», men i dag ordla utenriksminister Condoleezza Rice seg slik at det kan tolkes som at USA åpner for bruk av militærmakt hvis Sikkerhetsrådet vedtar tiltak mot Iran.

Iran nekter å bøye seg for FN
KRIGSHISSER?: Irans president Mahmoud Ahmadinejad.
STRIDENS KJERNE: Atomanlegget Natanz.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media