Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran og Hizbollah tiltalt for angrep i Argentina

De er mistenkt for bombeangrepet på et jødisk veldedighetskontor i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten i Argentina har tatt ut tiltale mot Irans regjering og den libanesiske militsen Hizbollah for bombeangrepet på et jødisk veldedighetskontor i 1994.

85 mennesker ble drept og 300 såret i angrepet som fant sted midt i sentrum av Buenos Aires 18. juli 1994.

- Vi mener at det er bevist at beslutningen om å gjennomføre angrepet mot AMIA ble tatt på høyeste hold i Iran, som deretter beordret Hizbollah til å gjennomføre angrepet, sier Argentinas riksadvokat Alberto Nisman.

Arrestordre

Påtalemyndigheten ba om at det utstedes en internasjonal arrestordre på Irans ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjani og seks andre iranere som hadde høye stillinger da angrepet fant sted, og på Hizbollahs tidligere sikkerhetssjef Imad Fayez Moughnieh.

Iran har konsekvent avvist anklagene om å stå bak angrepet, som er basert på etterretningsinformasjon som er samlet inn av Argentina, Israel og USA.

Argentinske myndigheter er lenge blitt kritisert for ikke å ha tatt etterforskningen av det verste terrorangrepet i Argentinas historie på alvor.

Ulovlige bevis

ETTERSØKT: Argentiske påtalemyndigheter mener Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani en blant de som sto bak angepet. Foto: Scanpix
ETTERSØKT: Argentiske påtalemyndigheter mener Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani en blant de som sto bak angepet. Foto: Scanpix Vis mer

Ingen er dømt for attentatet i Argentina eller andre land, og politiet har heller ikke funnet dem som sto bak et angrep mot den israelske ambassaden i Buenos Aires to år før, som kostet 22 mennesker livet.

Dommeren som i ni år var ansvarlig for etterforskningen, Juan José Galeano, er selv blitt etterforsket for å ha skaffet bevis på ulovlig vis. 21 politifolk og en mann som formidlet stjålne biler, ble i 2004 frikjent for medvirkning.

Pårørende og venner av ofrene for angrepet har oppfordret president Nestor Kirchner til å ta skritt for å få saken brakt for retten, slik de har gjort hvert år i forbindelse med den årlige minnehøytideligheten for angrepet.

Jødiske organisasjoner i Argentina tok imot nyheten om tiltalen med tilfredshet. Det jødiske samfunnet i Argentina, som består av 300.000 mennesker, er det største i Latin-Amerika.

(NTB)