Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iran og Israel i hemmelige samtaler om atomfritt Midtøsten

Første diplomatiske kontakten siden 1979.

DELTOK I MØTET: Irans Ali Asghar Soltanieh. Foto: AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI/Scanpix
DELTOK I MØTET: Irans Ali Asghar Soltanieh. Foto: AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Bare dager etter at Iran måtte gå ut og innrømme at de hadde et nytt og til da skjult atomanlegg, møttes representanter for Israel og Iran til de første diplomatiske samtalene mellom landene siden 1979, avslører den israelske avisa Haaretz i dag.

De to landene deltok i hemmelige samtaler for å diskutere muligheten for et atomvåpenfritt Midtøsten.

Meirav Zafary-Odiz, direktør i Israel Atomic Energy Commission, og Ali Asghar Soltanieh, Irans ambassadør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), skal ha møttes flere ganger 29. og 20. september, sammen med representanter for blant annet Jordan, Egypt, Tunisia, Tyrkia og Marokko. De møttes på hotellet Four Seasons i Kairo.

Ifølge Haaretz skal Soltanieh i et av møtene ha spurt Israels representant om landet har atomvåpen. Zafary-Odiz skal ha svart med et smil, men ikke sagt noe. Zafary-Odiz skal ha forklart at Israel prinsipielt sett er villige til å gjøre Midtøsten til en atomfri sone.

Soltanieh skal på sin side ha forklart at Iran ikke forsøker å skaffe seg atomvåpen. Han sa ifølge avisa også at Israel ikke forstår Irans mentalitet. Han sa videre at Irans økende mengde våpen var ment for å forsvare seg, ikke angripe noen.

I januar i år kom det fram at USA satt ned foten for et israelsk angrep på Irans atomanlegg.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har på sin side tidligere sagt at «Israel snart vil forsvinne».

Møtet, som ble arrangert av International Commission on Nuclear Non-proliferation and Disarmament (ICNND), er blitt hemmeligholdt, men i forrige uke skrev den australske avisa The Age at det hadde funnet sted.

ICNND ledes av Australias tidligere utenriksminister Gareth Evans.

Det skal også ha deltatt europeiske og amerikanske representanter i møtet.

Israel Atomic Energy Commission bekrefter overfor Haaretz at møtet fant sted, men de vil ikke kommentere saken ytterligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling