Iran og USA på kollisjonskurs

Vil Bush angripe Iran før han forlater Det hvite hus?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med Iran som truer USA med missiler og USA som jakter på iranske agenter i Irak ser det ut til at ordkrigen mellom presidentkollegene Bush og Ahmadinejad er i ferd med å eskalere.

Men eskalere til hva? Magasinet Economist har viet forsida av siste utgave til å stille spørsmålet «Next stop Iran?».

lederplass skriver magasinet at Iran og USA er på kollisjonskurs, og at selv om det er vanskelig å fastslå risikoen, eksisterer det en reell mulighet for at George W. Bush vil beordre et militærangrep på Iran en eller annen gang før han forlater Det hvite hus om knappe to år.

Fire faktorer

Det er fire faktorer som gjør at gammel amerikansk motvilje mot Iran blir som ny, og kan utløse en militærkonflikt i ikke altfor fjern fremtid, mener Economist.

• Den ene er Irans mulige ambisjoner om å utvikle atomvåpen, og en frykt for at man nærmer seg et punkt hvor landets atomprogram vil være umulig å stoppe.

• Det andre er Mahmoud Ahmadinejad, en populistisk president som benekter Holocaust og åpenlyst tar til orde for tilintetgjørelsen av Israel.

• Det tredje er en ny tendens innenfor Bush-administrasjonen til å klandre Iran for mange av USAs problemer, ikke bare i Irak, men i hele Midtøsten.

ANTIAMERIKANSKE DEMONSTRASJONER:Iransk opprørspoliti støtte sammen med demonstranter under en antiamerikansk protest foran den sveitsiske ambassaden i Teheran i dag. Foto: Reuters/Scanpix
ANTIAMERIKANSKE DEMONSTRASJONER:Iransk opprørspoliti støtte sammen med demonstranter under en antiamerikansk protest foran den sveitsiske ambassaden i Teheran i dag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Disse tre faktorene i kombinasjon er i seg selv nok til å øke risikoen for krig.

Ser man så på den fjerde faktoren, nemlig hva president Bush vil gjøre for sitt ettermæle som demokratibygger i Midtøsten nå som han ikke trenger å tenke på velgeroppslutning, er det kanskje ikke så usannsynlig at Bush vil gå for et forskjøpsangrep på Iran, skriver Economist.

ElBaradei advarer

Leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, avleverte i dag en rapport om Irans omstridte atomprogram til de 35 medlemslandene i IAEA. Samtidig innstilte IAEA omtrent halvparten av den tekniske bistanden til Iran i tråd med sanksjonene.

Irans sjefsforhandler Ali Larijani svarte kontant med å avlyse alle møter med både ElBaradei i Wien og med europeiske ledere i München i forbindelse med sikkerhetskonferansen i den tyske byen.

ElBaradei advarer nå mot situasjonen i Midtøsten.

- Midtøsten er i den verste forfatningen jeg noen gang har sett, sier lederen for atomenergibyrået til Spiegel Online.

- Dersom vi fortsetter på samme sti, vil se en eskalerende spiral. Det er et akutt behov for kreativt diplomati og lederskap, sier Elbaradei, som også advarer mot det han kaller en «ustoppelig kjedereaksjon».

Iran og USA på kollisjonskurs

- Har bevis mot Iran

Det store stridsspørsmålet frem til nå har vært Irans atomprogram. Iran hevder anrikingen av uran kun går til fredelig produksjon av kjernefysisk energi, mens USA, EU og Sikkerhetsrådet (unntatt Russland og Kina) helst ser at de innstiller all atomaktivitet av frykt for at Iran skal få atomvåpen i sine hender.

Den siste tiden er det imidlertid Irak som er blitt slagmarken for ordkrigen mellom Washington og Teheran. Kun timer etter at president Bush hadde lagt frem den mye forhåndsomtalte Irak-planen 11.januar, ble fem iranske menn tatt i et raid i den nordirakiske byen Erbil.

USA hevder de var agenter for den iranske Revolusjonsgarden. Iran hevdet de var diplomater.

I tillegg har også USA gjentatte ganger i det siste beskyldt Iran for å forsyne irakiske opprørere med våpen. I dag kom USA med det de mener er bevis for at slike våpenleveranser finner sted.

- Serienummer og merker på eksplosiver brukt i Irak er rimelig sikre beviser på at Iran forsyner militiaen med enten våpen eller teknologi, sa forsvarsminister Robert Gates under en pressekonferanse fredag, melder nyhetsbyrået AP.

Gates kommenterte også pågripelsen av iranere i Irak på denne måten:

- Jeg tror ikke det var noen overraskelse at iranerne faktisk var involvert. Jeg tror overraskelsen var at vi faktisk klarte å ta noen av dem, sa forsvarsminister Gates.

Gates forsikret også om at raid og flyttingen av amerikanske hangarskip inn i Persiabukta, ikke betyr at Bush har til hensikt å angripe Iran.

DIPLOMATKIDNAPPING: Søndag ble en iransk diplomat i Irak og ambassadens andresekretær, Jalal Sharafi, kidnappet av væpnede menn i irakiske uniformer. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/02/06/491206.html>Iran har fordømt kidnappingen og legger skylda på USA</a>.
KOMPLEKS MAKTSTRUKTUR: I motsetning til Irak, har Iran en kompleks maktstruktur, som gjør det langt vanskeligere for USA å angripe Iran, mener magasinet Economist. Her er Irans president Mahmoud Ahmadinejad under et møte med <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Abdul_Aziz_al-Hakim>Abdul Aziz al-Hakim</a> i det irakiske revolusjonsrådet.
INN I PERSIABUKTA: Dette arkivfotoet viser hangarskipet John C. Stennis (CVN-74). Hangarskipet er ett av flere som Bush har beordret inn i Persiabukta for å vise Iran at fire år med Irak-krig ikke har gjort USA svake.
«HAR BEVIS»: USAs forsvarsminister Robert Gates fortalte på en pressekonferanse fra Sevilla i Spania at de har bevis på at Iran forsyner militære grupper i Irak med enten våpen eller teknologi. Dette bildet er fra i går da han talte foran Natos forsvarsministre i går.