UFORSONLIG: Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei bøyer ikke av for Vestens krav om åpenhet om landets atomproduksjon. Bildet erf fra Khameneis offisielle hjemmeside. EPA.
UFORSONLIG: Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei bøyer ikke av for Vestens krav om åpenhet om landets atomproduksjon. Bildet erf fra Khameneis offisielle hjemmeside. EPA.Vis mer

Iran øker konfrontasjonen

Irans åndelige leder sier at landets atompolitikk ligger fast, til tross for sanksjoner som biter, og internasjonale protester etter at FNs atominspektører enda en gang måtte reise fra Iran uten å få gjøre jobben sin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Irans konfrontasjon med omverdenen blir åpnere og farligere for hver dag som går.

Landets åndelige og egentlige leder, Ayatollah Ali Khamenei, valgte i dag å ta vårherre med på laget for å begrunne fravær av åpenhet om Irans kontroversielle atomproduksjon, som USA, Israel og EU, frykter vil føre til at Iran får sine egne atomvåpen.

Med gud på laget - Med guds hjelp, og uten å ta hensyn til propaganda, vil Irans kjernefysiske kurs fortsette i en fast og seriøs kurs. Press, sanksjoner og attentater vil ikke bære frukt. Ingen hidre kan stanse Irans kjernefysiske arbeid, sa Khamenei på statlig TV idag.

Det skjedde bare noen timer etter at FNs atominspektører i IAEA på det sterkeste beklaget at de ikke slapp til for å inspisere en våpenfabrikk i Parchin, noen mil sør-øst for hovedstaten Teheran. Fabrikken utvikler blant annet rakettmotorer, og virkninger av eksplosiver.

Israel frykter at raketter som kan levere atomstridshoder utvikles her.

- Skuffende - Under både den første og andre runden med diskusjoner ba byråets represententer om tilgang til Parchin. Iran ga ikke tillatelse til at dette besøket kunne finne sted, sier atomenergibyrået i en uttalelse.

- Det er skuffende at Iran ikke aksepterte vår forespørsel om å besøke Parchin. Vi hadde en konstruktiv tone, men ingen enighet ble oppnådd, sa IAEA-sjefen Yukiya Amano.

Iran insisterer på at landets atomprogram bare er til fredlige formål, å skaffe landet energi. Men landet har nektet IAEAs atominspektører adgang til steder de vil undersøke en rekke ganger, og en fabrikk for anriking av uran - som må til for å lage kjernefysisk materiale som har kvalitet til å bli ei bombe - ble lenge holdt hemmelig. Før den ble blåst av vestlig etterretning i fjor.

Dermed er konflikten mellom Iran og omverdenen trappet ytterligere opp. Og faren for et israelsk luftangrep mot Irans kjernefysiske produksjonssteder kan være enda et skritt nærmere.

Sanksjoner biter Heller ikke fra iransk side er tonen forsonende.

- Vår strategi nå er at hvis vi føler at våre fiender vil sette Irans nasjonale interesser i fare, og bestemmer seg for å gjøre det, vil vi handle uten å vente på deres handlinger, sier Mohammad Hejazi, kommandant i Revolusjonsgarden til det offisielle nyhetsbyrået Fars i dag.

USAs og EUs sanksjoner rammer nå det iranske samfunnet så det merkes. Iran er verdens femte største oljeeksportør, men landet har store problemer med å få penger for eksporten på grunn av sanksjonene mot landets finansinstitusjoner. Oljeeksporten til EU er i ferd med å tørke bort, etter et vedtak om å stanse all import 1. juli. Og også de store, asiatiske økonomiene Kina, India og Japan, som står for nesten 50 rosent av den iranske oljeeksporten, sier de vil kutte importen med 10 prosent.

Imens venter Vesten på at sanksjonene skal bli så effektive at Iran til slutt kryper til forhandlingsbordet, og slipper inn FNs atominspektører, som har til jobb å sørge for at ikke enda flere land får atomvåpen.