Iran planla angrep på sikre soner i Irak

Målet var å drepe høytstående irakere, og ødelegge britisk og amerikanske operasjoner i landet.

IRAN PLANLA ANGREP: WikiLeaksdokumenter viser at Iran var svært involvert under invasjonen av Irak. De planla blant annet angrep på den grønne sonen i Bagdag (på bildet). Foto: Scanpix
IRAN PLANLA ANGREP: WikiLeaksdokumenter viser at Iran var svært involvert under invasjonen av Irak. De planla blant annet angrep på den grønne sonen i Bagdag (på bildet). Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):  Iran var på offensiven under invasjonen av Irak: de var involvert i planlegging av luftangrep, våpensalg og trening av opprørsgrupper.  

Det viser de hemmelige WikiLeaksdokumenter som The Guardian har fått tilgang til. 

Ifølge avisa hadde Iran planer om å angripe den såkalte «Green Zone» i Irak.

«Den grønne sonen» i sentrum av Bagdad var en strengt bevokta sikkerhetssone, som huset både den amerikanske og britiske ambassaden, samt den irakiske regjeringen og andre viktige myndighetsbydninger.  

En en av trusselvurdering som er blant Wiki-dokumentene, advares det om en Iran-støttet rakett som inneholdt et nerve-paralysernde middel som skal «uskadeliggjør» ofrene. I en annen vurdering advares om at et bevæpnet kjøretøy med kjemisk gass som skal være klar for et storskala angrep mot den grønne sonen i Bagdad.  

Drapsinstruksjoner The Guardian har samlet de viktigste funnene om Irans involvering i Irak blandt WikiLeaks-dokumentene:  

31. oktober 2005: Ifølge en rapport skal Den islamske revolusjonsgarden ha dirigert iransk-sponsede attentater i Basra.

Revolusjonsgarden skulle gi forskjellige militærgrupper instruksjoner om hvem de skulle drepe og hvordan.

I rapporten står det spesifikt om man burde bruke håndvåpen eller rifle, og hvilke deler av kroppen som burde være målet.

Hvis det ble gitt en ordre om å drepe flere mål samtidig, så ville instruksjonene for hvert mål være forskjellig for å forvirre etterforskere, mediene og det offentlige til å tro at det har vært en tilfeldig voldsepisode.  

Rapporten sier også at snikmorderne er militante medlemmer som angivelig skal ha infiltrert det irakiske politiet, spesielt antiterror-enhetene.  

Opplysningene om de planlagte angrepene skal ha kommet fra en iraker, og i rapporten heter det at påliteligheten ikke er avgjort.  

Våpensmugling Og WikiLeaksdokumentene avslører flere episodene:  

• 7. november 2005: En annen etterretningsrapport sier at revolusjonsgarden smuglet 12 bokser med ammunisjon og to bokser med raketter til ukjente personer i Amara, en by nær grensen i sør-øst Irak hvor Storbritannia hadde hovedansvaret.

Heller ikke denne informasjonen omtales som hundre prosent pålitelig. I rapporten heter det at det ikke er klart om kilden har sett lasten eller om han bare har hørt om den.  

En annen opplysninger tilsier at det var planer om å drepe Iraks tidligere statsminister, Ayad Allawi.

I etterretningsrapporten heter det at en rosa Hyundai Accent var angivelig tatt inn til Irak fra Iran igjennom Nord-Irak for eneste grunn å bli bruk mot Allawi eller andre i hans politiske krets.  

• 17. januar 2006 sier en rapport at en våpensmugler i sørlige Irak solgte 50 82 med mer nerve-paralyserende prosjektiler til en lokal gruppe. Gruppa blir ikke identifisert nærmere.  

Nye teknikker til selvmordsbombere Et potensielt angrep på den grønne sonen i Bagdad blir tilskrevet en ukjent person, som er tidligere medlem av Saddam Husseins tidligere etterettingsteam.

Det skrives at de forbereder seg på å sende en bilbombe: en bil full av raketter og missiler fylt med kjemisk gass.

Bilen skulle være en pansret, sort, GMC Suburban med sotede vinduer. Dette kjøretøyet er vanlig blant amerikanske tjenestemenn i sikkerhetssona.  

• 17. november 2006 rapporteres det at Iran tilbyr nye teknikker til selvmordsbombere til Irak.

Instruksjonene fra Tehran forklarer hvordan miniatyr-kamera kan installeres i en selvmordsvest. På denne måten kan en kontrollør følge med på bevegelsene til selvmordsbomberen før vedkomne når målet.

Om selvmordsbomberen ikke klarer å detonere vesten sin, så kan kontrolløren gjøre det utenifra. Det sies også at Syria er involvert i det samme.  

•1. desember 2006 forteller en rapport om at en kommandant fra Mahdi-hæren, som er den ledende Shia-motstandsbevegelsen i landet, møtte en iranske tjenestemenn, som trolig skal ha vært fra revolusjonsgarden. Her mottok han tre forsyninger av raketter.

Hver forsyning skal ha bestått av seks kasser med seks raketter i hver.

Målet var å fyre av 108 raketter mot den grønne sonen i Bagdad.

I rapporten heter det at et så stort angrep trolig er usannsynlig fordi det vil skape en massiv amerikansk respons i byen Sadr City.

Det konkluderes med at et mer sannsynlig angrep vil bestå av serier med fem til ti runder, som blir mer hyppig, når det blir mørkt.

Denne etteretningsinformasjonen anses for å være mer pålitelig.  

Igjennom hele 2008 rapporteres det om flere møter mellom nøkkelfigurer som er involvert i våpensmugling. 

Les mer om flere funn i The Guardian.