- Iran planla attentat i Norge

Iranske agenter planla et attentat mot den iranske eksilpolitikeren Fereshteh Yaganeh under hennes planlagte besøk i Norge i mars i fjor, hevder det iranske motstandsrådet i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for den iranske eksil-gruppen, Perviz Khazai, sier til Aftenposten at Yaganehs besøk i Norge ble utsatt på grunn av frykten for et attentat.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) gransket saken, og advarte mot et mulig terroranslag.

- Vi kunne ikke se bort fra at det forelå en rent fysisk trussel mot denne personen, sier POTs nestsjef, politiinspektør Per Gammelgård. Han understreker likevel at en ikke har konkrete beviser for at det forelå slike attentatplaner.

Fereshteh Yaganeh er såkalt utdanningsminister i det iranske motstandsrådets skyggeregjering i Paris. Hensikten med turen til Norge var å besøke flere norske lærerorganisasjoner. Mistankene om et planlagt attentat oppsto etter mystiske telefoner hjem til en av de ansvarlige for hennes program i Norge.

Tolk avslørt

Etter det Aftenposten erfarer, avslørte POT at det var en tolk ved den iranske ambassaden som sto bak telefonsamtalene. Tolken ble erklært uønsket i Norge da han i fjor høst på nytt søkte visum i Norge.

Charge d'affaires Javad Kajouyan Fini ved Irans ambassade i Oslo avviser at iranske agenter skal ha planlagt noe attentat.

- Det er også en stor løgn at vår tolk skal ha tatt slike telefoner. Dette er propaganda som vi er vant med fra det hold, sier Fini.

(NTB)