Iran planlegger nye henrettelser

20 personer dømt for forbrytelser som voldtekt og utroskap, vil snart bli hengt, sier myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 20 personer er i sommer blitt pågrepet for «umoralsk oppførsel» i Iran, ifølge domstolsmyndigheter i landet.

– Disse personene er blitt domfelt og vil bli hengt i løpet av de kommende ukene for forbrytelser som blant annet voldtekt, incest og utroskap, sa talsmann Alireza Jamshidi på en pressekonferanse tirsdag, ifølge AFP.

Det er påtalemyndighetene i Iran som vil ta beslutningen om disse personene vil bli hengt offentlig eller ikke.

Ble steinet
I dag bekreftet iranske myndigheter at Jafar Keyiani er blitt steinet. Dette skal ha skjedd klokka 11 forrige torsdag i landsbyen Aghche Kand utenfor Takestan.

Steiningen skapte kraftige reaksjoner fra utenriksminister Jonas Gahr Støre, som i går gikk ut og krevde svar om fra iranske myndigheter om Keyiani hadde blitt steinet eller ikke.

– Jeg er opprørt over at steiningen har blitt gjennomført, og fordømmer dødsstraff ved steining på det sterkeste. Det er en grunnleggende umenneskelig og barbarisk straffemetode, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Store protester

I mai kritiserte EU Teherans rulleblad når det gjelder menneskerettigheter og uttrykte bekymring for bruken av dødsstraff i den islamske staten.

Iran planlegger nye henrettelser

Steiningen av mannen Jafar Keyiani, som sammen med Mokarrameh Ebrahimi er dømt for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold, har skapt store protester internasjonalt, blant annet i Norge, skriver NTB.

– Tirsdag formiddag fikk vi bekreftet av Irans ambassadør i Norge at steiningen av Jafar Keyiani har funnet sted. Vi holder nå Iran ansvarlig for skjebnen til Mokarrameh Ebrahimi, sier statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i utenriksdepartementet (UD) til NTB.

– Brudd på folkeretten

Også FNs menneskerettskommissær Louise Arbour fordømmer steiningen av Keyiani og ber om at Mokarrameh Ebrahimis liv skal bli spart.

– Jeg er svært bekymret over at denne henrettelsen har funnet sted til tross for at iranske myndigheter har erklært et opphold i bruk av henrettelse ved steining, heter det i en uttalelse fra Arbour tirsdag.

– Steining er et klart brudd på folkeretten, fremholder hun.

Norges ambassadør i Teheran opplyser at FN-systemet nå engasjerer seg i steiningen av Jafar Keyiani.

– De vestlige ambassadene i Teheran og FN-systemet engasjerer seg sterkt i denne saken. Vi legger et press på iranske myndigheter for å få en avklaring, sier den norske ambassadøren Ole Kristian Holthe i Iran til NTB.

Uviss framtid

Det er foreløpig uvisst hva som har skjedd eller vil skje med Ebrahimi.

– Vi vet ikke annet enn at hun er i fengsel, men det er et av spørsmålene som vi følger opp med iranske myndigheter, sier Holthe.

Amnesty International har også protestert mot henrettelsene i Iran som de i en rapport i april sa at har doblet seg til minst 177 personer i fjor. Vestlige menneskerettighetsgrupper har bedt Iran om å avskaffe praksisen med dødsstraff.

Iran sier de handler på bakgrunn av islamsk sharialov.

Minst 110 henrettelser har blitt gjennomført i Iran hittil i år. I fjor ble minst 177 mennesker henrettet, ifølge Amnesty International.

VIL HENRETTE FLERE: Her er bilder fra tidligere steininger i Iran.
OPPRØRT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.