- Iran prøveskjøt rakett med rekkevidde til Midtøsten

Landet nøyaktig der den skulle, ifølge Iran.

PRESIDENTJUBEL: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, ble hyllet i Semnan - stedet der oppksytningen fant sted. Foto: AP/SCANPIX
PRESIDENTJUBEL: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, ble hyllet i Semnan - stedet der oppksytningen fant sted. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Iran har gjennomført en vellykket prøveoppskytning av en bakkerakett som har en rekkevidde på 2.000 kilometer, opplyser president Mahmoud Ahmadinejad, melder NTB.

- Sejil 2-raketten, som har avansert teknologi, ble skutt opp i dag, og den landet nøyaktig på målet, sa Ahmadinejad.

Raketten kan, ifølge Iran, nå både Israel og amerikanske mål i Midtøsten.

Oppskytingen skjedde to dager etter at USAs president Barack Obama sa at han er rede til å innføre strengere sanksjoner dersom Iran ikke går med på forhandlinger om landets kjernefysiske program.

En talsmann for USAs myndigheter bekreftet onsdag rakettoppskytningen, som fant sted i Semnan-provinsen nord i landet.

Samtidig er det usikkerhet om dagens oppskyting var myntet mot USA eller om det var for å vise styrke på hjemmebane. Om mindre enn en måned er det nemlig presidentvalg i Iran. Resultatet der kan avgjøre hvordan Iran vil møte den siste sanksjonstrusselen fra Obama, melder nyhetsbyrået AP.

- Men jeg tror ikke Obama-administrasjonen og andre nasjoner ser på dette som et konstruktivt tegn, sier visedirektør Patrick Clawson ved Washington Institute for Near Est Policy.

Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, advarte også mot dagens oppskyting. Dersom Iran klarer å produserer atomvåpen vil det føre til et våpenkappløp i Midtøsten, sa hun, ifølge AP.

Italias utenriksminister avlyste onsdag et offisielt besøk i Iran etter at iranske myndigheter krevde at han skulle møte president Mahmoud Ahmadinejad i Semnan-provinsen.

VELLYKKET OPPKYTNING: Dette er tv-bilder av oppksytningen i dag. Ifølge Iran hadde raketten rekkevidde til Israel og amerikanske mål i Midtøsten. Foto: AP Photo/IRIB via APTN/SCANPIX
VELLYKKET OPPKYTNING: Dette er tv-bilder av oppksytningen i dag. Ifølge Iran hadde raketten rekkevidde til Israel og amerikanske mål i Midtøsten. Foto: AP Photo/IRIB via APTN/SCANPIX Vis mer