Foto: Scanpix
Foto: ScanpixVis mer

Iran rede til forhandlinger

President Mahmoud Ahmadinejad sier Iran er rede til forhandlinger med stormaktene om sitt kjernefysiske program. Et anerkjent institutt i USA tror ikke Iran har vedtatt å utvikle atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nervekrigen om Iran kommer det nå innspill fra flere hold som tilsynelatende demper spenningene.

Den iranske presidenten avdramatiserte skadevirkningene av vestlige lands straffetiltak mot landet, deriblant stans i å kjøpe olje, i uttalelser til statlige media i går, meldte nyhetsbyrået AFP. Men samtidig åpnet han for å gjenoppta forhandlingene med stormaktene om Irans kjernefysiske forskning.

Gjenoppta
- De har denne unnskyldninga at Iran unnviker forhandlinger, men det er ikke tilfelle. Hvorfor skulle vi løpe vekk fra forhandlingene? spurte Mahmoud Ahmadinejad retorisk.

De siste forhandlingene mellom Iran og de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet i FN - Storbritannia, Frankrike USA, Russland og Kina - pluss Tyskland fant sted i Istanbul i januar 2011. President Ahmadinejad så ut til å svare på oppfordringene fra EU om å vende tilbake til forhandlingsbordet, som kom samtidig med vedtaket om de kraftigste straffetiltakene i EUs historie.

- Den Europeiske Unionen står sammen om å sende dette klare budskapet til Irans regjering: Vi ønsker å vende tilbake til forhandlingene, vi innbyr dem til å plukke opp spørsmålene som ble forlatt på bordet i Istanbul for et år sia, uttalte utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, tirsdag.

- Før var vår handel med Europa 90 prosent, men nå har den nådd ti prosent og vi trenger ikke disse ti prosentene. Erfaring viser at Iran ikke vil bli rammet. I de siste 30 år har ikke amerikanerne kjøpt olje fra oss, sa Ahmadinejad under et besøk i fylket Kerman i sør.

Reiser tvil
Samtidig reises det tvil om Iran i hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen i en rapport fra det anerkjente Instituttet for Vitenskap og Internasjonal Sikkerhet (ISIS). Rapporten er betalt av et tverrpolitisk og uavhengig fredsinstitutt som ble opprettet av Kongressen i 1984, og som finansieres over statsbudsjettet.

«Det er usannsynlig at Iran kommer til å fatte en beslutning om å produsere atomvåpen, all den tid kapasiteten deres til å anrike uran er så begrenset som i dag», slår ISIS-rapporten fast.

Et vedtak om å lage atomvåpen vil neppe bli tatt før man er i stand til å raskt og hemmelig lage høyanriket uran, fastslår rapporten. Og flyangrep mot Iran vil ikke ødelegge iranernes evne til å anrike uran.

Kina og Russland
Kina og India ivrer også etter å kjøpe iransk olje, og kinesiske myndigheter har gjort det klart at de ikke slutter opp om straffetiltak.

- Blindt press og sanksjoner mot Iran er ikke noen konstruktiv tilnærming, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Kina, melder NTB.

Kinas statsminister Wen Jiabao forsvarte tidligere i måneden Kinas oljeimport fra Iran som legitim.

Russland har også gått hardt ut mot EUs Iran-sanksjoner og har også tatt til orde for videre forhandlinger med landet.

- Ensidige sanksjoner løser ingenting, sa utenriksminister Sergej Lavrov mandag.