Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran, Russland og Tyrkia i nye samtaler om Syria

I Kasakhstan - sju år etter opprøret mot Syria president.

NYE SYRIA-SAMTALAERT: Utenriksministrene Mevlut Cavusoglu, Tyrkia (fra venstre), Sergej Lavrov, Russland og Mohammad Javad Zarif, Iran på plass i Astana i Kasakhstan fredag morgen. Foto: Mukhtar Kholdorbekov, Reuters/NTB Scanpix.
NYE SYRIA-SAMTALAERT: Utenriksministrene Mevlut Cavusoglu, Tyrkia (fra venstre), Sergej Lavrov, Russland og Mohammad Javad Zarif, Iran på plass i Astana i Kasakhstan fredag morgen. Foto: Mukhtar Kholdorbekov, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet finner sted fredag, dagen etter sjuårsmarkeringen for starten på opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad.

Den humanitære situasjonen i Damaskus-forstadsområdet Øst-Ghouta er ventet å stå på dagsorden når Mohammad Javad Zarif, Sergej Lavrov og Mevlut Cavusoglu innleder fredagens møte. I forkant av møtet sa Lavrov at «millioner av syrere har øynene festet på Astana».

Møtet skal danne grunnlag for et møte mellom de tre landenes presidenter i Istanbul 4. april. Målet er å meisle ut en fredsplan.

Samtidig som utenriksministrene samlet seg i Astana fredag, meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at ti sivile i løpet av natten ble drept i russiske luftangrep i enklaven Øst-Ghouta like utenfor Damaskus. Angrepet fant sted dagen etter at minst 20.000 sivile flyktet via en humanitær korridor som ble åpnet under en pause i torsdagens kamphandlinger.

Ifølge SOHR har det syriske regimet nå sikret seg kontroll over mer enn to tredeler av den opprørskontrollerte enklaven, som består av byer, landsbyer og jordbruksområder øst for hovedstaden.

Over 340.000 mennesker har blitt drept siden Syria-krigen startet i 2011. De siste ukene har verdens øyne vært rettet mot Øst-Ghouta der nærmere 1.260 sivile er blitt drept siden 18. februar, og mot den kurdiske Afrin-enklaven i Nord-Syria som er under beleiring av tyrkiske styrker.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!