SVARTE OM MENNESKERETTIGHETER: Utenriksminister Børge Brende svarte om menneskerettigheter i Norge under en høring i Geneve i dag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SVARTE OM MENNESKERETTIGHETER: Utenriksminister Børge Brende svarte om menneskerettigheter i Norge under en høring i Geneve i dag. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Iran, Saudi-Arabia og Russland kritiserer Norge i menneskerettshøring

- Ikke alle anbefalinger Børge Brende bør akseptere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende er i dag i Genève for å svare på det norske arbeidet med menneskerettigheter.

I alt 91 land skal kommentere og stille spørsmål om menneskerettighetenes kår i Norge. Blant landene finnes en lang rekke som ikke akkurat er kjent for sitt engasjement innen menneskerettigheter, som Saudi-Arabia, Iran, Kina, Russland og Cuba.

Flere av disse landene hadde også påpakninger å komme med på Norges praksis.

Vil stoppe relgionskritikk Den iranske representanten ba Norge gjøre mer for å hindre diskriminering og hatefulle ytringer av religiøse minoriteter, spesielt muslimer.

Representanten fra Saudi-Arabia gikk lenger og ba Norge kriminalisere kritikk av religioner og profeter.

- Ikke alle anbefalinger Børge Brende bør akseptere, kommenterer kommunikasjonssjef i FN-sambandet Torbjørn Urfjell tørt på Twitter.

Fra Russland fikk Norge skarp kritikk, blant annet for å la ekstremistgrupper få «operere fritt.» Russland mente også at barn krenkes ved måten barn kan tas fra foreldrene, noe Brende også svarte på.

- Barn skal vokse opp hos foreldrene sine. Overtakelse av barnet kan bare forekomme hvis et barn utsettes for alvorlig omsorgssvikt, vold eller farlige forhold. Her kan vi imidlertid ikke inngå noen kompromisser — barnet må komme først, sier han.

- Det er et paradoks at land som ikke forholder seg til grunnleggende menneskerettigheter, har innflytelse i rådet. Men sånn er det i FN, sa Brende til NTB i forkant av høringen.

Den norske utenriksministeren mener rådet likevel er det beste tilgjengelige alternativet.

Varetektskritikk Et gjennomgangstema for kritikken Norge mottok har vært bruk av lange opphold i politiarresten. Blant annet ba Nederland og Italia Norge respektere loven som sier at politiarrest ikke skal vare over 48 timer.

Dette var også tema forrige gang Norge ble hørt i menneskerettighetsspørsmål i FN for fire år siden, men fortsatt brytes 48-timersregelen i cirka 40 prosent av tilfellene.

I sitt svar på kritikken framhevet Brende at cellene har høy standard de fleste steder.

- De pågrepne sitter ikke mer en 49 timer med mindre det er plassproblemer, svarte han.

Brende får også en rekke spørsmål om behandling av innvandrere og minoriteter.