Iran sender droner til Irak

Iran har i all hemmelighet begynt å sende overvåkningsdroner og annet militært utstyr til Irak for å bidra i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En «liten flåte» Ababil-droner er utplassert på en flyplass i nærheten av Bagdad, skriver New York Times med anonyme amerikanske tjenestemenn som kilder.

Iran har også utplassert en enhet med etterretningsspesialister på flyplassen for å overvåke elektronisk kommunikasjon mellom ISIL-krigere og deres befal.

Ababil-dronene, som er mindre sofistikerte enn lignende amerikanske droner, er utviklet i Iran. De har et vingespenn på tre meter, er ubevæpnet og brukes til overvåking.

Quds-styrkene Avisa skriver også at et titall iranske offiserer fra de paramilitære Quds-styrkene er sendt til Irak for å bistå regjeringsstyrkene og hjelpe til å mobilisere sjiamuslimer sør i landet. Quds-sjefen, general Qassem Suleimani har vært to ganger i Bagdad den siste tida, ifølge avisa.

Iran har også begynt å sende to fly til Irak daglig, hver med 70 tonn militært utstyr og forsyninger.

- Det er en betydelig mengde materiell. Det er ikke nødvendigvis tungt materiell, men det er heller ikke bare lette håndvåpen og ammunisjon, sier en av kildene til avisa.

Forsvarer grensa Siden ISIL-styrkene med støtte fra misnøyde irakiske sunnimuslimer de siste ukene tok kontrollen over store deler av Nord-Irak, har Iran utplassert ti divisjoner soldater fra hæren og styrker fra Quds-militsene langs grensa til Irak.

De står klar til innsats om Bagdad eller viktige sjiamuslimske pilegrimssteder i Irak skulle være truet, ifølge New York Times.

USA er ikke imot at Iran støtter opp om Iraks regjering, som de er nær alliert med, men sier at all hjelp bør være ikke-sekterisk ved å presse den irakiske regjeringen til å danne en nasjonal samlingsregjering og ikke fyre enda mer opp under konflikten mellom sjia og sunni.

- Vi mener Iran kan spille en konstruktiv rolle om de sender det samme budskapet til den irakiske regjeringen som vi sender, sa utenriksdepartementets talskvinne Maris Harf onsdag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer