Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iran sender krigsskip mot USA

Som et svar på at amerikanske skip opererer i Persiabukta, hevder iransk marineoffiser.

- SENDTE KRIGSSKIP: Irans president Hassan Rouhani skal ha sendt iranske krigsskip mot Atlanterhavet for å nærme seg USAs kyst. Foto: Reuters / NTB scanpix
- SENDTE KRIGSSKIP: Irans president Hassan Rouhani skal ha sendt iranske krigsskip mot Atlanterhavet for å nærme seg USAs kyst. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Irans marineflåte nærmer seg USAs territorialgrense, og dette tiltaket har et budskap,» sa admiral Afshin Rezayee Haddad lørdag ifølge nyhetsbyrået Fars.

Haddad, som er sjef for den iranske marinens nordflåte, sier at skipene har startet sin reise mot Atlanterhavet rundt Sør-Afrika.

Fars-meldingen har ikke vært mulig å få bekreftet fra uavhengige kilder.

Iranske medier skriver at de to skipene, en jager og et transportskip for helikoptre, hadde forlatt iransk havn 21. januar, melder nyhetsbyrået AFP.

Tviler I Washington sier en tjenestemann i Pentagon at de er i tvil om hvorvidt det er riktig at iranske skip er på vei mot USA, men at de uansett har rett til å operere i internasjonalt farvann.

USA og USAs allierte har jevnlige marineøvelser i Persiabukta for å håndheve prinsippet om fri ferdsel i et område der 40 prosent av verdens sjøbaserte oljetransport finner sted.

USAs militære anlegg i Persiabukta inkluderer blant annet basen til USAs 5. flåte i kongedømmet Bahrain.

Utvider Iran på sin side mener de har en legitim interesse i å utvide sin innflytelse i området de ser på som sin bakgård. De har ofte sagt at de kan blokkere Hormuzstredet om de blir utsatt for angrep.

Nyhetsbyrået Fars skriver at den iranske marinen har utvidet sitt nærvær i internasjonalt farvann siden 2010.

Iranske fartøyer har regelmessig vært i Indiahavet og Adenbukta for å beskytte iranske skip mot somaliske pirater i området. Iranske marinefartøyer har også seilt gjennom Rødehavet og Suezkanalen og gått til havn i Syria.

Netanyahu Israels statsminister Benjamin Netanyahu reagerer på meldingene om utsending av den iranske marinen med å si at dette er resultatet av avspenningen med Iran i atompolitikken.

- Verdenssamfunnet reduserer sanksjonene mot Iran, og Iran skjerper sin internasjonale aggresjon, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Dette er det virkelige resultatet av de skrittene som er tatt til nå.

Nyhetsbyrået Reuters skriver i en separat artikkel søndag at det er oppstått merkbare motsetninger mellom den iranske Revolusjonsgarden og president Hassan Rouhani på grunn av sistnevntes diplomatiske avspenning overfor USA.

(NTB)

Hele Norges coronakart