- Iran sier de vil slutte med steining og dreping av mindreårige

Leder i Utenrikskomiteen overleverte din underskrift til myndighetene i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Stortingets utenrikskomite er i dag i Iran for å møte myndighetene. Med seg hadde de flere tusen underskrifter fra Dagbladet.nos lesere som krever at regimet opphever dødsstraffen og avlyser steiningen av den dømte kvinnen Mokarrameh Ebrahimi (43) og mannen hun for 16 år siden fikk barn med.

Barnet ble født utenfor ekteskap.

Ebrahimi har allerede sittet i Choubin-fengslet i Ghazvin i 11 år, dømt for utroskap.

Over 20 000 har til nå skrevet under mot straffen. Underskriftene teller flere hundre a4-ark.

Pause i steiningen?

- Underskriftene er nå høytidelig overlevert, sammen med 100 navn på personer vi i utenrikskomiteen er bekymret for. Dette er steiningsdømte og mindreårige som er dømt til døden, sier leder av utenrikskomiteen Olav Akselsen på telefon fra Irans hovedstad Teheran.

Fredag forrige uke var hullene Ebrahimi og mannen skulle stå i allerede gravd. Kvinnen skulle stå oppreist dekket til livet, mannen til brystet. Deretter skulle folkemengden kaste stein på de to til de segnet om. Timer før henrettelsen skulle fullbyrdes, blir det klart at steiningen utsettes.

Utenrikskomiteens leder sier Iran hevder det nå er en pause i steiningene.

Foto: Scanpix/ Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no
Foto: Scanpix/ Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no Vis mer

- Dette er det en del som bestrider, for å si det mildt. Men de hevder også at lovarbeidet er i gang for å få slutt på begge straffetypene. Det er noe vi kan forholde oss til å følge opp, sier Akselsen til Dagbladet.no.

Det var under et møte med et offentlig menneskerettighetsutvalg at underskriftene ble overlevert. I utvalget sitter flere representanter, blant annet fra politi, rettsvesen og myndigheter.

- Vi følger opp løftene

- Noen av dem vi har møtt var veldig brydd over at vi tok opp dettte temaet, andre har oppriktig ønsket en dialog om saken. De påstår at de på sikt vil forby steining og henrettelser av mindreårige. Og dette vil vi følge opp, sier Akselsen som er på vei til et møte med utenriksministeren.

De kvinnelige stortingsrepresentantene som er med på reisen må kle seg etter iransk norm. Det betyr hodeplagg.

- Ja, de har noe på hodet disse damene vi har med oss. Men kvinners klesdrakt her nede er varierende, og mediebildet i vesten er stereotypt, mener Akselsen.

I Iran er den politiske debatten svært begrenset, og sivile initiativ til å reise offentlig debatt, som man gjør med en underskriftsliste, er ikke velkjent.

- Hvordan reagerte de myndighetspersonene dere møtte på å få denne lista fra leserne?

- Iran sier de vil slutte med steining og dreping av mindreårige

- De er ikke så vant til en slik aksjon. Vi sa at dette var en bekymring mange i Norge hadde, og at vi i komiteen deler denne bekymringen, sier Akselsen.

Får skryt

Generalsekretær i Amnesty International Norge er godt fornøyd.

- Underskriftene kan redde livet til de to som har fått en dødsdom og skal steines. Derfor er det flott at Utenrikskomiteen overleverte dem. Politikere fortjener ros, ikke bare en tupp i leggen, sier en opprømt generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Dagbladet.no.

Han understreker at åtte andre mennesker sitter med samme dom. De skal også steines til døde. Egenæs frykter det kan gå galt.

- Hvis vi lar dette ligge, om vi ikke fortsetter å lage bråk, så vil de bli henrettet i stillhet og glemmes, sier han.

- Menneskerettighetsarbeid krever tålmodighet. Og resultatene kan komme etter mange år, men de kommer, sier han og viser til at da Amnesty startet sitt arbeid mot dødsstraff i 1970 hadde flertallet av verdens stater dødsstraff, idag har 120 stater fjernet den omstridte paragrafen.

Representantene Vidar Bjørnstad (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap), Finn Martin Vallersnes (Høyre) og Anne Margrethe Larsen (V) har deltatt i møtene med iranske myndigheter.

GRUSOMME BILDER: Disse uskarpe tv-bildene viser hvordan offentlig steining av «forbrytere» foregår i Irans hovedstad Teheran.