Iran slipper seg løs

TEHERAN (Dagbladet): Her er berg-og-dal-bane, tombola, karuseller, pariserhjul, is, saft og popcorn. Barn og voksne morer seg i Teherans største fornøyelsespark denne torsdagskvelden. I morgen er det fredag, muslimenes hviledag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det kalles til bønn, men ingen ser ut til å bry seg om utropene. Iran er ikke et land hvor folk flest legger seg ned og ber fem ganger om dagen, slik det foreskrives i Koranen.

- Mitt inntrykk er at iranere flest ikke er så religiøse. Mange har tatt på seg et religiøst image for å få en godt betalt jobb, sier en vestlig diplomat.

Ved fornøyelsesparkens inngang står en svartkledd eldre iransk kvinne og sjekker sløret på de besøkende kvinnene. Synes for mye av håret, sier hun diskré ifra, og sløret trekkes et par centimeter ned. Utenfor synsfeltet til denne moralens vokter kommer hårpryden fram igjen.

- Det er ikke lenger så farlig om vi ikke skjuler håret helt på offentlige steder. Før kunne vi bli arrestert for noe slikt. Men fremdeles er det viktig å være helt tildekket på en del statlige kontorer, sier en ung kvinne vi snakker med.

Irans kvinner går ikke lenger bare svartkledde på gata. Nå går mange i lysere klær i forskjellige farger.

For Iran er ikke hva det var for det konservative islamske presteskapet. Det foregår en liberaliseringsprosess, som har sitt utspring på grasrota, men som støttes av den sittende president Mohammad Khatami. Det nye Iran er i emning. Utenfor den amerikanske ambassaden, tidligere bare kalt «spionhulen», er bannerne med «Død over USA» tatt ned. Butikken som selger bøker med hemmelige CIA-dokumenter fra ambassadeokkupasjonen i 1980, er knapt åpen lenger. Ingen gidder å handle her mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer