Iran snur og samarbeider

Iran har overraskende åpnet for samarbeid med IAEA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et team med eksperter fra det internasjonale atomenergibyrået er nå på vei til Iran. I kveld tilbød Iran overraskende å dele hemmelig informasjon med IAEA, forteller diplomater til AP.

- Iran har tilbudt informasjon om sitt hemmelige prosjekt med å anrike uran. Det er dette prosjektet som amerikansk etterretning mener kan lede til ulovlig produksjon av atomvåpen, sier diplomater.

USA har avvist å delta i forhandligene. Det amerikanske utenriksdepartementet sier de er i nær kontakt med europeerne.

- Vi er fornøyd med den linja vi har valgt, sier talsmann Adam Ereli til AP.

Tidligere utenriksminister i Tyskland, Joschka Fischer mener USA kan hjelpe i dialogen med Iran.

- Det ville vært veldig hjelpsomt hvis USA kunne delta. Vi har en viktig mulighet til å løse dette sammen, sier Fischer.

Anriker Uran

Et team med IAEA-eksperter drar nå til Iran for å diskutere «Green Salt»-prosjektet. Ekspertene krever å være anonyme fordi de ikke har lov til å diskutere IAEAs etterforskning.

Iran har avvist at de ønsker å utvikle atomvåpenprogram. IAEA har etterforsket Iran i mer enn tre år, men har ikke klart å finne klare bevis. Men byrået har mange funn og flere eksperiment som de mener er ledd i anriking av uran, en prosess som kan produsere atomvåpen.

Lavt anriket uran brukes til å produsere energi, og det er det Iran hevder at de gjør. men høyt anriket uran brukes i atomvåpen.

Russiske forhandlinger

Samtidig er lederen for Russlands atomenergibyrå i Teheran. Russerne ønsker å få til et kompromiss der Iran driver sin anriking av uran på russisk jord.

Russisk overvåking skal forhindre at Iran utvikler atomvåpen. Iran hevder deres atomprogram er fredelig og skal brukes til energiproduksjon, men USA og Europa stoler ikke på dette.

Russland har åpnet for økonomisk belønning til Iran hvis de bidrar til å løse konflikten fredelig.

5. mars er den avgjørende datoen. IAEAs er starten på en prosess som kan føre til sanksjoner mot Iran fra FNs sikkerhetsråd.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

FORHANDLER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad snakker med IAEA.