KRITISK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Iran ikke spiller med åpne kort. Arkivfoto: Lise Åserud / Scanpix
KRITISK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Iran ikke spiller med åpne kort. Arkivfoto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Iran spiller ikke med åpne kort

Urovekkende, sier Støre om Irans nye anrikingsanlegg for uran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er urovekkende at Iran har bygget et nytt anrikingsanlegg, som er holdt skjult for omverdenen.

- Dette er i strid med Sikkerhetsrådets krav og viser med all tydelighet at Iran ikke har spilt med åpne kort, uttaler utenriksminister Støre i en pressemelding.

Han mener forholdet mellom Iran og det internasjonale samfunn er preget av en tillitskrise på grunn av Irans manglende åpenhet om sitt atomprogram og manglende vilje til å rette seg etter pålegg fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA og FNs sikkerhetsråd.

Støre slutter seg til kravet om at Iran må gi IAEA fullt innsyn i det nye anlegget.

- Uten slik åpenhet vil det ikke være mulig for Iran å få den nødvendige internasjonale tillit, slik at de kan gjøre bruk av sin rett til fredelig utnyttelse av atomkraft, som vi aldri har bestridt, sier utenriksministeren.

Han legger til at usikkerheten om Irans hensikter skaper problemer for arbeidet med å avskaffe atomvåpen, som var temaet på et eget møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

- Vårt mål er å nå fram til en diplomatisk løsning. Det er viktig at det internasjonale samfunnet står samlet i det politiske presset på Iran.(NTB)

OMDISKUTERT: Akvitister protesterte i går i Washington, etter at det var blitt kjent at Iran har holdt et anrikingsanlegg for uran skjult for omverdenen. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix
OMDISKUTERT: Akvitister protesterte i går i Washington, etter at det var blitt kjent at Iran har holdt et anrikingsanlegg for uran skjult for omverdenen. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer