Iran-steiningen kan ha blitt gjennomført

Opprinnelig stoppet - nå meldes det at iransk mann er død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Steiningen av den dømte kvinnen Mokarrameh Ebrahimi (43) og mannen hun for 16 år siden fikk barn med, ble stoppet for to uker siden. Nå opplyser flere kilder at steiningen av mannen, som heter Jafar Keyiani, allerede er gjennomført.

- Steiningen skjedde kl. 11 om morgenen forrige torsdag, i en landsby som heter Aghche Kand, utenfor Takestan, skriver den norsk-iranske menneskerettsaktivisten og legen Mahmood Amiry-Moghaddam i en e-post til Dagbladet.no. Det var han som opprinnelig tipset mediene om denne saken.

Også Asieh Amini i antisteiningskampanjen Stop Stoning Forever i Iran

bekrefter opplysningene.

- Jafar Keyiani har blitt steinet, sier Amini til NTB.

Ikke offisielt bekreftet

Henrettelsen skulle egentlig finne sted 21. juni, men etter massivt internasjonalt press, blant annet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre, fant henrettelsen ikke sted.

Iranske myndigheter har ikke bekreftet opplysningene, og norske myndigheter har heller ikke fått bekreftet henrettelsen.

PRESS OG OPPROP FOR Å STOPPE STEINING: Leder for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, la fram oppropet mot steining og underskriftene fra over 20 000 nordmenn for iranske myndigheter. Etter dette hevdet Iran at de ville få en slutt på henrettelse ved steining. I dag opplyses det derimot at mannen som var dømt til døden ved steining, er blitt steinet likevel.
Bildet til venstre viser en demonstrasjon utenfor EU-parlamentet i Brussel for tre år siden. Foto: Eiliv Frich Flydal og Scanpix
PRESS OG OPPROP FOR Å STOPPE STEINING: Leder for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, la fram oppropet mot steining og underskriftene fra over 20 000 nordmenn for iranske myndigheter. Etter dette hevdet Iran at de ville få en slutt på henrettelse ved steining. I dag opplyses det derimot at mannen som var dømt til døden ved steining, er blitt steinet likevel. Bildet til venstre viser en demonstrasjon utenfor EU-parlamentet i Brussel for tre år siden. Foto: Eiliv Frich Flydal og Scanpix Vis mer

- Vi kjenner ikke til dette, men vi vil nå sjekke disse opplysningene med ambassadøren i Teheran, sier pressekontakt i UD Kristin Melsom til Dagbladet.no.

- Må legge politisk press

Etter at steiningen ble stoppet, fryktet likevel Amnesty International at steiningen kom til å bli gjennomført, og ba Dagbladet.no-lesere om å skrive under på oppropet for å opphevet den barbariske dommen. Over 20 000 personer skrev under på oppropet mot steiningen av paret. Oppropet ble overlevert Irans nye menneskerettighetskomité av Stortingets utenrikskomité da de var på besøk i Iran i forrige uke.

Etter møtet sa Olav Akselsen, lederen  av utenrikskomiteen, at Iran ønsket å få til en pause i steiningen. Også Amnesty International var fornøyd med resultatet etter møtene.

Søndag kveld har Amnesty International fått den samme informasjonen fra Mahmood Amiry-Moghaddam, men de har heller ikke fått noen bekreftelse på at steiningen er gjennomført.

- Hvis det er riktig, er det veldig trist. Vi kommer til å ta kontakt med norske myndigheter i morgen, og håper de vil kontakte iranske myndigheter om denne saken, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Dagbladet.no.

Han synes det er overraskende at steiningen kan skje så kort tid etter saken var framme, men har hele tiden lagt vekt på at dommen ikke er omgjort.

- Nå må vi først få klarhet i hva som har skjedd, og så se på hva vi kan bruke av politiske virkemidler, spesielt for å hindre at kvinnen blir steinet, sier Egenæs til Dagbladet.no.

-VELDIG TRIST: Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge synes det er trist hvis steiningen har blitt gjennomført, og vil at norske myndigheter skal ta kontakt med iranske myndigheter om opplysningene er riktige.