- Iran sto bak 11. september

Det var Irans etterretningsvesen som sto bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001, hevder en iransk avhopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To tyske politifolk fortalte retten i Hamburg torsdag at avhopperen var en iransk mann som hevder at han arbeidet som spion for Iran inntil midten av 2001. Opplysningene kom fram i saken mot den marokkanske studenten Abdelghani Mzoudi, som står tiltalt for å ha vært involvert i terrorangrepene mot New York og Washington. Angrepene kostet 3.000 mennesker livet.

Aktoratet mener at det nye vitnet kan komme med opplysninger som er ødeleggende for Mzoudi.

Studenten er tiltalt for å ha vært et viktig medlem av den såkalte Hamburg-cellen som fostret tre av selvmordskaprerne, inkludert den angivelige lederen Mohammed Atta.

Utsatte dom

Dom i saken var ventet onsdag, men retten besluttet uventet å utsette avsigelsen til det nye vitnets troverdighet kunne vurderes. Mannen vil ikke selv stille i retten fordi han er blitt lovet anonymitet.

Ifølge tysk presse har vitnet sagt at Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei, tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani og tre andre ayatollaer møtte Osama bin Ladens eldste sønn på en flybase ved Teheran i mai 2001 for å legge siste hånd på terrorplanene.

Politivitnene sa at mannen i et avhør mandag fortalte dem at Mzoudi hadde vært i Iran og var involvert i gjennomføringen av 11. september-angrepene. Han kunne mye om koder, sa vitnet som også hevder å ha arbeidet for CIA siden 1992.

Likvidering

Mannen sa også at bin Ladens terrornettverk al-Qaida hadde planer om å likvidere Mzoudi fordi de mistenkte ham for å si for mye under avhørene med tysk politi.

Vitnet sa at hans kilde var en høytstående iransk etterretningsagent som kommuniserte med ham via e-post og telefon.

USA har aldri kunnet påvise at det var noen forbindelse mellom Iran og 11. september-angrepene.

De tyske politivitnene ville ikke spekulere i hvor troverdig iraneren er, men bekreftet at han hadde fått en stor pengesum for å snakke.

Han sier selv at han flyktet fra Iran sommeren 2001, to måneder før terrorangrepene. Han sier også at han straks tok kontakt med den amerikanske ambassaden i Aserbajdsjan for å advare dem om det planlagte angrepet.

NTB

STO IRAN BAK? En iransk avhopper mener Iran er ansvarlig for tragedien i New York.