Iran stopper barbarisk henrettelse

Bøyde trolig av for internasjonalt press. Støre-protest tidligere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iran kommer til å stoppe steiningen av en kvinne og en mann. Henrettelsen skulle skje i morgen, ifølge NRK Alltid Nyheter.


Internasjonalt press

- Den norske ambassaden i Teheran har fått beskjed fra det iranske domstolsvesenet at henrettelsen ved steining ikke kommer til å finne sted, sier pressetalsmann for UD, Bjørn Jansen til Dagbladet.no.

Tidligere i dag protesterte utenriksminister Jonas Gahr Støre offentlig overfor Iran om en planlagt steining av en mann og en kvinne. Han innkalte den iranske ambassadøren for å viderebringe protesten fra norsk UD.

- Det er gledelig at henrettelsen er stanset, sier Jansen.

Jansen sier det ikke er sikkert hva som er årsaken til at Iran stopper henrettelsen.

- Det har vært stort internasjonalt press i denne saken, både fra Norge og fra andre land. Det kan hende det har vært en medvirkende årsak, sier Jansen.

Barbarisk straffemetode

Iran stopper barbarisk henrettelse

- Norge protesterer på det sterkeste mot den planlagte steiningen. Steining er en barbarisk straffemetode som helt klart er i strid med Irans internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, uttalte Støre.

Dersom steiningene ville blitt utført som planlagt, hadde ikke Stortingets utenrikskomité reist  på en planlagt tur til Iran neste uke.

Mannen og kvinne som skulle bli steinet var dømt for utroskap.

Kvinnen på 43 år og mannen hun hadde et forhold til skulle bli steinet i morgen klokka ni (lokal tid) i byen Takestand, ifølge den norsk-iranske menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam, skriver nrk.no.

Paret skal ha sittet i fengsel i elleve år.