HERVERK: Minst ti personer er drept i demonstrasjoner i Iran de siste dagene, ifølge statskanalen i landet. Denne videoen viser ifølge kanalen hvordan en gruppe demonstranter vandaliserer en brannbil. Video via CNN Vis mer

Iran strammer grepet: Ber folk ringe og tipse om «ulovlig aktivitet»

13 er drept i demonstrasjoner i Iran så langt. EU ber Iran garantere retten til å demonstrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bilder av en ung iransk kvinne som har tatt av seg hijaben og holder den fram på en stang, har blitt et symbol for de voldsomme demonstrasjonene som nå strekker seg over store deler av Iran.

Til sammen 13 personer skal ha blitt drept etter at demonstrasjonene tok til i landets nest største by Mashhad torsdag, melder nyhetsbyrået AFP og NTB.

Over 400 pågrepet

Iranske myndigheter forsøker nå å få kontroll over situasjonen. Et stort politioppbud er på plass i Teheran, der små grupper demonstranter løper gjennom sentrum og roper slagord mot myndighetene, opplyser lokale medier, skriver NTB. Blant slagordene er «Død over (president Hassan) Rouhani».

Over 400 personer er pågrepet siden protestene begynte, og 100 av dem skal være satt fri.

Som et ledd i å få kontroll på situasjonen, har politiet gitt ut et telefonnummer til befolkningen som de kan ringe for å tipse som «ulovlig aktivitet», skriver CNN.

Ifølge statlig TV skal iranske sikkerhetsstyrker ha slått tilbake mot «bevæpnede demonstranter» som forsøkte å ta over politistasjoner og militærbaser. I byen Najafabad ble en politimann drept og tre andre såret da demonstranter skjøt mot politiet med jaktrifler, skriver NTB.

Dette protesterer de imot

Ifølge CNN har det ikke vært så store demonstrasjoner i hovedstaden Teheran på ni år. I 2009 var det massedemonstrasjoner i landet i forbindelse med valget. Den gang trakk millioner av iranere ut i gatene og ba om frihet og demokrati. Irans «grønne sommer» kom som følge av påstander om valgfusk. Demonstrantene ble truet med henrettelse.

Det er et stadig stigende prisnivå, en arbeidsledighet på omkring 12 prosent og frustrasjon over at lovede reformer ser ut til å gå svært langsomt, som er årsaken til at titusenvis har gått ut i gatene. I tillegg til å demonstrere mot president Hassan Rouhani og hans regjering, protesterer også noen mot landets øverste leder og åndelige overhode, ayatolla Ali Khamenei.

PRESIDENT: Hassan Rouhani. Foto: AFP / NTB scanpix
PRESIDENT: Hassan Rouhani. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Stengte nettsider?

Irans kringkastingsselskap melder at det ble innført midlertidige restriksjoner søndag på enkelte sosiale medier, blant annet Instagram og Telegram. Sistnevnte er en app der protestanter deler informasjon om protestene, skriver CNN.

Irans kommunikasjons- og teknologiminister, Azari Jahromi, nekter for at dette har skjedd og skriver på Twitter at dette er bare rykter, og hevder at det er et rykte for å opprettholde misnøyen mot regjeringen.

Irans president erkjente mandag at folk er misfornøyde med den islamske republikkens dårlige økonomi, men understreket samtidig at regjeringen ikke vil nøle med å bruke makt overfor dem de anser som lovbrytere.

KRITIKK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk hardt ut mot den iranske regjeringen i en tale første nyttårsdag, og ønsket med det samme demonstrantene i landet lykke til. Video; AP / NTB Scanpix Vis mer

- Folk har rett til å kritisere landet, og vi tror at staten og landet tilhører folket. Folk må få uttrykke det de vil, sa Rouhani ifølge det nyhetsbyrået ISNA drevet av studenter.

Presidenten henviste også til at det skal være makter fra utenfor Iran som angivelig skal stå bak protestene og sa at «framgang og utvikling har gjort våre fiender sinte».

Stikk til Trump

USAs president Donald Trump har stått bak kraftige økonomiske sanksjoner mot landet og er kritisk til den sittende regjeringen. Mandag ga han sin støtte til demonstrantene.

DEMONSTRASJON: Demonstranter og politiet overfor hverandre i Teheran. Foto: AP / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Demonstranter og politiet overfor hverandre i Teheran. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Iran svikter på alle plan. Tiden er inne for forandring, tvitret han.

Den iranske presidenten hadde følgende å si om Trump Twitter-melding:

- Mannen i USA, som ønsker å sympatisere med vårt folk i dag, har glemt at for noen måneder siden ringte han den terrorstaten Iran. Denne personen, som er imot den iranske nasjonen fra topp til tå, har ingen rett til å sympatisere med den iranske befolkningen, sa presidenten ifølge ISNA.

EU ber om garanti

EU presset mandag på for å få Iran til å garantere retten til å demonstrere etter at myndighetene har slått hardt ned på landsdekkende demonstrasjoner, skriver NTB.

- Vi har vært i kontakt med iranske myndigheter og vi forventer at de garanterer for ytringsfriheten og retten til å demonstrere fredelig. Vi vil fortsette å følge utviklingen, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer