Iran synker

Grunnvannet forsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Befolkningsvekst, økonomisk utvikling og vekst i industri og jordbruk har økt etterspørselen etter vann i Iran. Tørsten etter vann gjør at store landmasser synker og bygninger sprekker opp, ifølge tyske forskere.

Vannivået i grunnfjellet i Iran har minket med gjennomsnittlig nesten en halv meter i året de siste 15 åra. Årsaken er at grunnvannet trekkes opp fortere enn de vannførende sjiktene nede i bakken fylles opp. Når grunnvannet forsvinner, mister jord og stein støtte, noe som fører til at bakken synker sammen.

- Vi ser hull og sprekker som kan være opptil to meter brede og flere meter dype, sier Mahdi Motagh ved Deutsches GeoforschungsZentrum (GZF) til National Geographic.
 

Verst påvirket er landbruksregionene, som pistasjemarkene på Rafsanjan-sletten. Bøndene her må grave dypere og dypere brønner hvert år for å finne vann. Men også urbane områder, som Teheran, er påvirket av at landmassene synker sammen. Bygninger, veier og rør sprekker opp. Den tørre jorda gjør også at jordskjelv blir farligere fordi tørr bakke beveger seg lettere.

Store deler av Iran er svært tørt, og bare ti prosent av landet har nok nedbør til å dekke vannbehovet. Resten av landet avhenger av grunnvann, men uttaket av denne ressursen har vært dårlig regulert. Mellom 1971 og 2001 sank vannivået med 15 meter, og satelittobservasjoner viser at landet synker med så mye som 50 centimeter i året enkelte steder.

Noe av det samme skjedde i San Francisco på 1900-tallet. I da må San Francisco importere vann fra Sierra Nevada-fjellene.

- Problemet kan bare løses ved å finne vann andre steder eller ved å drastisk redusere vannbruken i jordbruk, industri og husholdninger. Disse tiltakene er vanskelige å gjennomføre i Iran og i mange andre land med lignende vannkriser, sier Roland Burgmann ved University of California, Berkeley.

Klimaendringer kan i tillegg gjøre problemet verre. Klimamodellene forespeiler reduksjon av nedbør og mer tørke i allerede tørre områder, som Iran. Motagh tror det som skjer i Iran nå, kan bli et problem i andre land i Midtøsten.

 TØRT: Grunnvannet forsvinner i Iran. Det fører til at bakken synker. Foto: REUTERS/ SCANPIX
TØRT: Grunnvannet forsvinner i Iran. Det fører til at bakken synker. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

- Mesteparten av de vannførende sjiktene trenger tusenvis av år på å fylle seg opp, sier Motagh.

Studien i sin helhet er publisert i Geophysical Research Letters.

Iran synker