-  Iran trenger ikke atomvåpen

I en pressekonferanse beregnet for hjemmepublikumet sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad i går at Iran ikke trenger atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I en populistisk appell sa han at atomvåpen bare er nødvendig for folk som «vil løse alt ved bruk av vold». Presidenten forsvarte Irans rett til å fortsette sitt kjernefysiske prosjekt, som er fordømt av verdenssamfunnet fordi man frykter Iran vil utvikle atomvåpen. Iran motsetter seg inspeksjon av Irans kjernefysiske produksjon gjennom det internasjonale atomenergibyrået IAEA, og insisterer på å spalte uran i Iran.

Raketter kan nå Israel

Det kan gjøre landet i stand til å produsere kjernefysiske våpen. Iran har fra før av raketter som kan nå mål i Israel. Ahmadinejad, som har provosert både med å starte Irans kjernefysiske produksjon på fredag, og ved å påstå at Hitlers jødeutryddelse ikke er sant, har gjort sitt til at Iran nå er i en ideologisk krig med store deler av verden. USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland vil bringe Iran inn for FNs sikkerhetsråd for å vise at en samlet verden ikke godtar at Iran produserer atomkraft uten inspeksjon fra IAEA.

Signaler tyder på at Russland også kan støtte en FN-resolusjon mot Iran.

For mens EU og USA, de andre landene i Sikkerhetsrådet, Russland og Kina, har ulike interesser i Iran, er alle interessert i at Iran ikke får kjernefysiske våpen. Ahmadinejad refererte til dette i går:

-  Hvis de vil ødelegge den iranske nasjonens rett til å produsere atomkraft, vil de ikke lykkes.

-  Arrogante herskere

I en ny krigserklæring, i første omgang til USA og EU, refererte han til de «arrogante herskerne» med en «middelaldersk tenkemåte». Irans president økte ikke sine aksjer i Vesten ved å gjenta at jødene ikke hører hjemme i Palestina og bør dra tilbake til Europa.

Representanter for EU, USA, Russland og Kina møtes mandag for å beramme et toppmøte i IAEA. Alle mener Iran akter å skaffe seg atomvåpen, men Russland og Kina har andre interesser i Iran enn USA og EU. Blir ikke FNs sikkerhetsråd enige om en resolusjon mot Iran, kan USA og Israel lettere legitimere en bombeaksjon mot atomanleggene i Iran.

IDEOLOGISK KRIG: I en ny krigserklæring - i første omgang til USA og EU - refererte Mahmoud Ahmadinejad på pressekonferansen til de «arrogante herskerne» med en «middelaldersk tenkemåte». Irans president økte ikke sine aksjer i vestlige hovedsteder ved å gjenta at jødene ikke hører hjemme i Palestina og bør reise tilbake til Europa.