Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iran trolig ansvarlige

Spenningen mellom USA og Iran er på bristepunktet.

- TROLIG ANSVARLIGE: USAs president Donald Trump mener Iran trolig er ansvarlige for oljeangrepene. Foto: REUTERS/Al Drago
- TROLIG ANSVARLIGE: USAs president Donald Trump mener Iran trolig er ansvarlige for oljeangrepene. Foto: REUTERS/Al Drago Vis mer

USAs president Donald Trump sier at Iran trolig er ansvarlig for oljeangrepene i Saudi-Arabia denne helga, men at han ikke ønsker krig mot noen.

- Vi ønsker absolutt å unngå det, sier Trump, som håper på et møte med Irans president Hassan Rouhani i New York neste uke.

Ifølge forsvarsminister Mark Esper forbereder USA og Pentagon «et svar på angrepene».

- Husker dere da Iran skjøt ned en drone, og hevdet at den var i deres «luftrom» - når den i virkeligheten ikke var i nærheten? De holdt fast ved den historien, selv om de viste at det var en veldig stor løgn. Nå sier de at de ikke hadde noe å gjøre med angrepet på Saudi-Arabia. Vi får se? skrev Trump på Twitter tidligere mandag.

Trumps utenriksminister Mike Pompeo ga allerede i helgen Iran skylda for angrepene, som har rammet den saudiarabiske oljeindustrien hardt og ført til et historisk byks i oljeprisene.

President Donald Trump har lovet at USA er «locked and loaded», altså at våpnene er ladd og klare, til å svare på det omfattende angrepet på Saudi-Arabias oljeproduksjon.

Selv om Houthi-opprørerne i Jemen har påtatt seg ansvaret for droneangrepene, har USAs utenriksminister Mike Pompeo gått ut og hevdet det er Iran som står bak. Det samme er flere ikke navngitte kilder i amerikansk etterretning sitert på i amerikanske medier.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier ifølge AFP at han er «ekstremt bekymret» over at situasjonen skal eskalere etter angrepene på en oljerigg i Saudi-Arabia natt til lørdag.

Droneangrepet har fått voldsomme følger, og har ført til trusler og harde beskyldninger, som nevnt over.

Natt til mandag beveget oljeprisen seg i store sprang, og var ifølge NTB på det meste opp 19,5 prosent, før den på morgenkvisten var opp cirka 10 prosent i forhold til fredag.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 986547628


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling