Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran truer FN

Vil øke anrikingen av uran hvis de klages inn for FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) møtes i Wien i morgen for å diskutere Irans atomprogram. IAEA har lenge bedt Iran om å samarbeide, tillatte inspeksjoner og stanse anriking av uran, som de frykter fører til produksjon av atomvåpen.

Iran vil ikke gå med på dette, og IAEA truer da med å stevne landet inn for sikkerhetsrådet i FN.

Aksepterer tidsplan

Irans forhandler Ali Larijani går nå ut og truer med tøff respons dersom landet må møte for sikkerhetsrådet.

- Hvis Irans atomprogram blir klaget inn til sikkerhetsrådet vil vi starte med anriking av uran i stor skala. Hvis USA og dets allierte vil bruke makt, vil vi forfølge vår egen vei, sa Ali Larijani på en pressekonferanse i dag.

Russland har lansert et kompromiss der Iran får fortsette med anriking, men at det må skje på russisk jord med internasjonal overvåking. Iran er villig til å diskutere utsettelse av anriking.

- Forskning og utvikling vil vi ikke stanse. Men vi er villige til å bli enige om en tidsplan for anriking i stor skala. Dette er det endelige forslaget fra Iran til å finne en løsning, sier Larijani.

Vår suverene rett

GIR SEG IKKE: Ari Larijani, Irans forhandler om atomenergi, lar seg ikke presse av USA og FN til å gi opp anriking av uran. Foto: Scanpix
GIR SEG IKKE: Ari Larijani, Irans forhandler om atomenergi, lar seg ikke presse av USA og FN til å gi opp anriking av uran. Foto: Scanpix Vis mer

Foreløpig har Iran bare et forskningsprogram, det vil ta dem flere måneder å få i gang anriking i stor skala.

Iran mener USA og FN må akseptere at Iran driver med atomenergi.

- USA må vise god vilje. Anriking til industri og sivile formål er en rett Iran har som nasjon. Vi ønsker å utvikle denne teknologien i vårt land, som er vår suverene rett, sier Larijani.

Irans utenriksminister sa tidligere i dag at en avtale med Russland eller EU var nært forestående.

- Avtalen vil bli stanset dersom IAEA klager oss inn for sikkerhetsrådet. Det russiske forslaget trenger fortsatt mer debatt, men det er mulig å komme til enighet, sa utenriksminister Hamid Reza Asefi til AP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling