Iran truer FN

Vil øke anrikingen av uran hvis de klages inn for FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) møtes i Wien i morgen for å diskutere Irans atomprogram. IAEA har lenge bedt Iran om å samarbeide, tillatte inspeksjoner og stanse anriking av uran, som de frykter fører til produksjon av atomvåpen.

Iran vil ikke gå med på dette, og IAEA truer da med å stevne landet inn for sikkerhetsrådet i FN.

Aksepterer tidsplan

Irans forhandler Ali Larijani går nå ut og truer med tøff respons dersom landet må møte for sikkerhetsrådet.

- Hvis Irans atomprogram blir klaget inn til sikkerhetsrådet vil vi starte med anriking av uran i stor skala. Hvis USA og dets allierte vil bruke makt, vil vi forfølge vår egen vei, sa Ali Larijani på en pressekonferanse i dag.

Russland har lansert et kompromiss der Iran får fortsette med anriking, men at det må skje på russisk jord med internasjonal overvåking. Iran er villig til å diskutere utsettelse av anriking.

- Forskning og utvikling vil vi ikke stanse. Men vi er villige til å bli enige om en tidsplan for anriking i stor skala. Dette er det endelige forslaget fra Iran til å finne en løsning, sier Larijani.

Vår suverene rett

GIR SEG IKKE: Ari Larijani, Irans forhandler om atomenergi, lar seg ikke presse av USA og FN til å gi opp anriking av uran. Foto: Scanpix
GIR SEG IKKE: Ari Larijani, Irans forhandler om atomenergi, lar seg ikke presse av USA og FN til å gi opp anriking av uran. Foto: Scanpix Vis mer

Foreløpig har Iran bare et forskningsprogram, det vil ta dem flere måneder å få i gang anriking i stor skala.

Iran mener USA og FN må akseptere at Iran driver med atomenergi.

- USA må vise god vilje. Anriking til industri og sivile formål er en rett Iran har som nasjon. Vi ønsker å utvikle denne teknologien i vårt land, som er vår suverene rett, sier Larijani.

Irans utenriksminister sa tidligere i dag at en avtale med Russland eller EU var nært forestående.

- Avtalen vil bli stanset dersom IAEA klager oss inn for sikkerhetsrådet. Det russiske forslaget trenger fortsatt mer debatt, men det er mulig å komme til enighet, sa utenriksminister Hamid Reza Asefi til AP.