<strong>FRAMSATTE TRUSLER:</strong> President Mahmoud Ahmadinejad og visepresident Mohammed Reza Rahimi. Foto: AP/Vahid Salemi/Scanpix
FRAMSATTE TRUSLER: President Mahmoud Ahmadinejad og visepresident Mohammed Reza Rahimi. Foto: AP/Vahid Salemi/Scanpix Vis mer

Iran truer med oljestans om Vesten innfører sanksjoner

Visepresidenten advarer i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dersom Vesten innfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, vil ikke en dråpe olje få passere gjennom Hormuz-stredet, advarer Irans visepresident.

- Vi ønsker ikke voldeligheter, men Vesten vil ikke droppe planene om å innføre sanksjoner. Fiendene vil kun droppe planene når vi setter dem på plass, uttalte Irans visepresident Mohammad Reza Rahimi tirsdag, ifølge nyhetsbyrået IRNA.

Hormuz-stredet ligger midt i farvannet for sjøfart til og fra de viktige oljeterminalene i Persia-Gulfen. Mer enn en tredel av verdens olje som fraktes med tankskip, går gjennom Hormuz-stredet. En stans i skipstrafikken her vil få enorme internasjonale økonomiske og energipolitiske konsekvenser.

Iran holder for tiden på med marineøvelser i internasjonalt farvann øst for Hormuz-stredet.

Enkelte analytikere frykter at Iran vil prøve å stenge Hormuz-stredet dersom det bryter ut en militær konflikt mellom landet og Vesten. Irans erkefiender Israel og USA har ikke utelukket et militært angrep dersom diplomatiske forsøk og sanksjoner ikke fører til at Iran gir opp atomprogrammet.

Diskusjoner om strengere sanksjoner mot Iran for landets atomprogram er blitt intensivert etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i november publiserte en rapport med det de beskrev som bevis på at Iran har jobbet med å lage en atombombe.

Myndighetene i Iran har imidlertid hele tiden stått fast på at atomprogrammet kun er til fredelig bruk, nemlig energiproduksjon, og at landet har like mye rett til å produsere kjernekraft som alle andre land.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer