Iran truer med storkrig

«Må kjempe til siste amerikanske soldat», sier Irans utenriksminister i en krystallklar advarsel til USA og Saudi-Arabia.

ANGREP: Natt til lørdag ble Saudi-Arabia angrepet av et droneangrep - og det gir globale konsekvenser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif truer USA og Saudi-Arabia med storkrig, dersom situasjonen eskalerer og et av de to landene skulle gjennomføre et angrep mot Iran.

Ifølge CNN sier Zarif at de to landene blir nødt til å kjempe «til den siste amerikanske soldat», dersom Iran angripes.

Utenriksministeren legger til at Iran håper på å unngå krig, og sier at landet er villig til å gå inn i samtaler med Saudi-Arabia og Emiratene for å roe ned situasjonen. Forhandlinger med USA blir imidlertid fortsatt blankt avvist.

Natt til lørdag ble Saudi-Arabias oljeindustri rammet av droneangrep. Det ene rammet oljeprosesseringsanlegget Abqaiq, det største i sitt slag i verden. Det andre rammet et oljefelt i Khurais. Begge tilhører det statlige oljeselskapet Aramco, og angrepene førte til det største kuttet i oljeproduksjonen i verdenshistorien.

- Reaksjon påkrevd

Både USA og Saudi-Arabia har siden gått ut og sagt at Iran var involvert. Så seint som i går kveld la Saudi-Arabia fram det de hevder beviser at angrepet mot oljeanleggene «utvilsomt» var sponset av Iran.

– Avhengig av hvor entydige bevis det er, så vil man nok se noen reaksjoner i etterkant av det. Dette er en veldig vanskelig situasjon for alle de involverte, og det er ingen som ønsker en storkrig. Men dersom det blir framlagt tydelige beviser, så vil en reaksjon være påkrevd, sa Thomas Slensvik, orlogskaptein og leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole, til Dagbladet onsdag ettermiddag.

NEKTER: Irans utenriksminister Javad Zarif fastholder at landet ikke var innblandet i helgens angrep mot et oljeanlegg i Saudi-Arabia. Her er han avbildet i Oslo i forbindelse med et møte med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i august.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NEKTER: Irans utenriksminister Javad Zarif fastholder at landet ikke var innblandet i helgens angrep mot et oljeanlegg i Saudi-Arabia. Her er han avbildet i Oslo i forbindelse med et møte med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i august. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

En ikke navngitt tjenestemann i amerikanske myndigheter hevder overfor CBS News at angrepet var godkjent av Irans øverste leder, Ayatollah Khamenei, med en forutsetning om at det ble gjennomført på et vis som gjorde at Iran kunne nekte for å ha vært involvert.

CBS News skriver videre at kilder i amerikanske myndigheter opplyser at det foreligger hittil upubliserte satellittbilder, som viser medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden som forbereder angrepet fra en flybase i Ahvaz - sørvest i Iran

Nekter

USAs utenriksminister Mike Pompeo og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er enige om at Iran må stilles til ansvar for det duoen beskriver som Irans «truende oppførsel».

KRYSSERMISSIL OG DRONER: Det saudiarabiske militærets talsmann Turki al-Malki viste på en pressekonferanse i Riyadh onsdag ettermiddag fram det han beskriver som et iransk kryssermissil og droner brukt i helgens angrep mot Saudi-Arabias oljeindustri. Foto: Amr Nabil / AP / NTB scanpix
KRYSSERMISSIL OG DRONER: Det saudiarabiske militærets talsmann Turki al-Malki viste på en pressekonferanse i Riyadh onsdag ettermiddag fram det han beskriver som et iransk kryssermissil og droner brukt i helgens angrep mot Saudi-Arabias oljeindustri. Foto: Amr Nabil / AP / NTB scanpix Vis mer

Iran har hele veien nektet for noen som helst form for involvering, noe Zarif også gjentar overfor CNN. Han sier til den amerikanske nyhetskanalen at de iranskstøttede Houthi-opprørerne i Jemen, som nær umiddelbart påtok seg ansvar for angrepene, har utviklet betydelig militær kapasitet - og at opprørerne er kapable til å gjennomføre et angrep som det verden ble vitne til på lørdag.

Iran har også sendt et brev til USA der de avviser at de har noe med angrepene å gjøre, ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA. I brevet sier de at dersom det iverksettes tiltak mot Iran, vil de svare med gjengjeldelse av ubegrensede dimensjoner.

- Det var ikke oss

Når Zarif blir presset av CNN kan han imidlertid ikke framlegge bevis på at det var Houthi-opprørerne som sto bak.

- Jeg vet at det ikke var vi som gjorde det (angrep, red.anm). Jeg vet at Houthi-opprørerne kom med en uttalelse der de sier at de sto bak, sier han.

På direkte spørsmål om hva konsekvensene av et amerikansk eller saudiarabisk angrep på Iran vil bety, svarer Zarif:

- En storkrig.

- Jeg kommer med en veldig alvorlig uttalelse om å forsvare landet vårt, men samtidig en seriøs uttalelse om at vi ikke ønsker å delta i en militær konfrontasjon, sier han.

Zarif legger til at et militært angrep mot Iran, basert på det han beskriver som et «bedrag» om helgens angrep, vil føre til «mange døde». Han understreker også at Iran ikke vil blunke før de forsvarer sitt land.

En lang rekke amerikanske medier melder at Pentagon har fått ordre om å sørge for at militære planer er klare og oppdaterte, for en eventull operasjon i Iran. Det foreligger imidlertid ingen annen indikasjon på at USA forbereder et angrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer