Iran: USA dømt til å mislykkes

USA har innført de tøffeste sanksjonene siden 1979. Men tør de bombe?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går innførte USA de tøffeste sanksjonene mot Iran siden revolusjonen i 1979.

I dag svarer Iran med å si at sanksjonene er dømt til å mislykkes.

- Den fiendtlige amerikanske politikken mot det respektable iranske folket og landets lovlige institusjoner er i strid med internasjonal lov. Politikken er uten verdi og som tidligere, dømt til å mislykkes, sier Mohammad Ali Hosseini, talsmann for det iranske utenriksdepartementet til BBC.

Ute etter Revolusjonsgarden

De nye sanksjonene rammer blant annet åtte enkeltpersoner, tre statseide banker og flere selskaper. Men i første rekke er det Den iranske revolusjonsgarden USA er ute etter å svekke.

Den 125 000 mann store Revolusjonsgarden kontrollerer en tredel av landets økonomi, og disponerer egne stridsvogner og fly. Revolusjonsgarden eier også hoteller, oljeselskaper og andre forretningsvirksomheter, skriver britiske The Guardian.

De nye straffetiltakene retter seg også mot Irans elitestyrke, den såkalte Quds-styrken. USA hevder denne styrken på omkring 15 000 soldater bidrar til å trene militante islamister verden over, i tillegg til den iranske Revolusjonsgarden.

Som Dagbladet.no tidligere har skrevet om, har USA så langt hatt problemer med å iverksette sanksjoner de selv har tatt initiativet til.

DISSE SKAL RAMMES: USAs nye sanksjoner skal i enda større grad ramme Irans Revolusjonsgarde. Her ser vi ayatollah Ali Khamenei, hærsjef Atollah Salehi, forsvarssjef Hasan Firouzabadi, øverstkommanderende for Revolusjonsgarden Mohammad Ali Jafari og forsvarsminister 
Mostafa Mohammad Najjar. Foto: AP Photo/Mehr News Agency, Sajjad Safari/SCANPIX
DISSE SKAL RAMMES: USAs nye sanksjoner skal i enda større grad ramme Irans Revolusjonsgarde. Her ser vi ayatollah Ali Khamenei, hærsjef Atollah Salehi, forsvarssjef Hasan Firouzabadi, øverstkommanderende for Revolusjonsgarden Mohammad Ali Jafari og forsvarsminister Mostafa Mohammad Najjar. Foto: AP Photo/Mehr News Agency, Sajjad Safari/SCANPIX Vis mer

Av de 25 personene USA ved årsskiftet ila reiserestriksjoner, har USA bare klart å iversette sanksjoner mot to.

Les mer:
Derfor virker ikke sanksjonene mot Iran.

Sterk Putin kritikk

Både Kina og Russland har som forventet protestert mot de amerikanske sanksjonene.

Mens det kinesiske utenriksdepartementet på diplomatisk språk manet til dialog og forhandlinger for å løse striden om Irans atomprogram, tok den russiske presidenten selv ordet.

- Hvorfor gjøre situasjonen verre ved å true med sanksjoner og bringe oss i en blindgate. Å løpe rundt som en gærning med et barberblad i hånda er ikke den beste måten å løse situasjonen på, sa Vladimir Putin.

De færreste analytikere tror at Russland og Kina, som faste medlemmer av FNs Sikkerhetsråd, vil tillate flere FN-sanksjoner mot Iran.

- Markedet vil gå berserk

Skulle de nye sanksjonene ikke føre fram - noe de færreste tror - står USA overfor valget om de skal angripe Iran.

Ryktene om at Pentagon legger konkrete angrepsplaner har dukket opp i aviser som The Times og The Observer tidligere i høst.

Les: - Bush forbereder krig mot Iran.

Bush-administrasjonen har hele veien vært forsiktig med å åpenlyst true med militært angrep mot Iran. Samtidig har de heller ikke gjort noe for å utelukke at et slikt alternativ er aktuelt.

Men oljeanalytikere spår ragnarok på det internasjonale oljemarkedet, dersom USA går til angrep på Iran.

Det lille overskuddet av olje som er på verdensmarkedet er ikke nok til å forhindre at prisene skyter i været og at det blir kaos, dersom det kommer til væpnet konflikt mellom USA og Iran.

- Det vil bli kaos. Jeg kan nesten ikke se det for meg, sier Abdulsamad al-Awadi, oljekonsulent og tidligere konsernsjef i Kuwait Petroleum, til The Washington Post.

- Jeg er ganske sikker på at når vi mister 2,5 millioner oljefat av den iranske oljeproduksjonen hver dag, noe som er det mest sannsynlige scenariet, så vil markedet bokstavelig talt gå berserk, sier al-Awadi til avisa.