Iran utvider atomprogrammet

Begynner å anrike uran på et industrielt nivå, sier presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iran skal begynne å anrike uran på et industrielt nivå. Dette uttaler både lederen for den iranske atomenergiorganisasjonen, Gholamreza Aghazadeh, og Irans president Mahmoud Ahmadinejad i dag.

- Med stor ære erklærer jeg fra og med i dag at vårt kjære land har blitt med i klubben for atommaktene, og kan produsere atombrensel på et industrielt nivå, sier Ahmadinejad ifølge nyhetsbyrået AP.

Ahmadinejad og Aghazadeh uttalte seg på en pressekonferanse på atomanlegget i Natanz. Det var fra før varslet at det ville bli  offentliggjort nyheter om atomprogrammet for journalister fra iranske og utenlandske medier i dag.

Mye større produksjon

- Idag feirer vi begynnelsen på atomprogrammet på et industrielt nivå, uttalte Aghazadeh ifølge Reuters.

Pressekonferansen finner sted på atomanlegget Natanz 200 kilometer sør for Teheran, på dagen ett år siden Iran første suksess med å anrike uran. Fra tidligere har anlegget på Natanz minst 350 prøvesentrifuger, som brukes til å anrike uran. Å anrike på «industrielt nivå» er et begrep Iran bruker for å si at de nå har kapasitet til å produsere større mengder atombrensel - noe som indikerer at Iran har økt antallet sentrifuger i Natanz-anlegget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer