- Iran utvikler atomstridshoder i hemmelig prosjekt

Iran kan være nærmere enn noen gang til å skaffe seg atomvåpen.

ATOMANLEGG?: Disse to satelittbildene, tatt med over ni års mellomrom, viser området der Iran angivelig skal ha startet sitt andre atomanlegg. Det er ikke endelig klarlagt om anlegget faktisk ligger her.  Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image/IHS Jane's Analysis/Scanpix
ATOMANLEGG?: Disse to satelittbildene, tatt med over ni års mellomrom, viser området der Iran angivelig skal ha startet sitt andre atomanlegg. Det er ikke endelig klarlagt om anlegget faktisk ligger her. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image/IHS Jane's Analysis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Irans president Mahmoud Ahmadinejad møter i dag til forhandlinger med de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd i tillegg til Tyskland, en uke etter at landets nye anlegg for anriking av uran ble avslørt.

Iranerne mener atomanlegget vil blindene øynene på landets fiender.Ahmadinejad er under hardt press fra blant annet Barack Obama og Gordon Brown, som har reagert kraftig på opplysningene om det hemmelige anlegget. Atomstrids-hodeprogramPresset blir trolig ikke mindre etter at Financial Times i går avslørte at britisk etterretningstjeneste mener landet har et hemmelig, aktivt program for å utvikle atomstridshoder.

Ifølge avisa mener britene at Iran har jobbet med prosjektet i skjul siden slutten av 2004 eller starten av 2005, og at de kan være kort tid unna å ha atomvåpen. Halvor Kippe, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier at britenes vurdering ikke har vært kjent for offentligheten tidligere. - Det største hinderet for at Iran skal skaffe seg atomvåpen er fortsatt å få produsert nok metallisk uran av våpenkvalitet. Det har de ikke i dag, men de har mulighet til å produsere det i anrikningsanlegget i Natanz, dersom de legger om driften, sier Kippe til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer