Iran utviklet atomvåpen

Det kommer fram i et hittil ukjent notat.

UTVIKLET ATOMVÅPEN: Iran, ved øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad, er fra før under sterkt, internasjonalt press for sitt atomprogram. Foto: AFP/Scanpix
UTVIKLET ATOMVÅPEN: Iran, ved øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad, er fra før under sterkt, internasjonalt press for sitt atomprogram. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| The Times avslører i dag at Iran i flere år har jobbet aktivt for å utvikle kjernefysiske våpen. USA har tidligere slått fast at Iran avbrøt sitt program for utvikling av kjernefysiske våpen i 2003. Men The Times har fått tilgang til et etterretningsnotat hvor det står svart på hvitt at Iran så sent som i 2007 utviklet slike våpen.

I det hittil ukjente notatet går det fram at Iran ønsker å skjule utvikling av kjernefysiske våpen bak sivil forskning på kjernekraft.

Fisjonsvåpen, på folkemunne «atomvåpen», utnytter energi fra en spalting av uran eller plutonium. Disse atomkjernene blir spaltet til mindre enheter når de absorberer nøytroner.

Ikke siviltDet var en komponent til å utløse nøytron- absorberingsprosessen Iran jobbet med å utvikle.

- Iran kan sikkert hevde at dette også var for sivilt bruk, men det er ikke tilfelle. Dette er en svært sterk indikator på at landet utviklet kjernefysiske våpen, sier den erfarne fysikeren David Albright, leder for Forsknings- og sikkerhetsinstituttet i Washington, til BBC.

Albright har jobbet mye med Iran og atomproblematikk, og har på egen hånd gått gjennom hundrevis av sider med dokumenter om landets atomprogram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer