Iran utviklet atomvåpen

Det kommer fram i et hittil ukjent notat.

UTVIKLET ATOMVÅPEN: Iran, ved øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad, er fra før under sterkt, internasjonalt press for sitt atomprogram. Foto: AFP/Scanpix
UTVIKLET ATOMVÅPEN: Iran, ved øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad, er fra før under sterkt, internasjonalt press for sitt atomprogram. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| The Times avslører i dag at Iran i flere år har jobbet aktivt for å utvikle kjernefysiske våpen. USA har tidligere slått fast at Iran avbrøt sitt program for utvikling av kjernefysiske våpen i 2003. Men The Times har fått tilgang til et etterretningsnotat hvor det står svart på hvitt at Iran så sent som i 2007 utviklet slike våpen.

I det hittil ukjente notatet går det fram at Iran ønsker å skjule utvikling av kjernefysiske våpen bak sivil forskning på kjernekraft.

Fisjonsvåpen, på folkemunne «atomvåpen», utnytter energi fra en spalting av uran eller plutonium. Disse atomkjernene blir spaltet til mindre enheter når de absorberer nøytroner.

Ikke siviltDet var en komponent til å utløse nøytron- absorberingsprosessen Iran jobbet med å utvikle.

- Iran kan sikkert hevde at dette også var for sivilt bruk, men det er ikke tilfelle. Dette er en svært sterk indikator på at landet utviklet kjernefysiske våpen, sier den erfarne fysikeren David Albright, leder for Forsknings- og sikkerhetsinstituttet i Washington, til BBC.

Albright har jobbet mye med Iran og atomproblematikk, og har på egen hånd gått gjennom hundrevis av sider med dokumenter om landets atomprogram.

Kan utløse krigMark Fitzpatrick ved Det internasjonale instituttet for strategistudier i London sier til The Times at han er rystet over avsløringen. Han mener avsløringen gir grunnlag til å gå til krig mot Iran.

- Hvis dette var noe Iran satte i gang i 2007, vil det være casus belli, mener Fitzpatrick.

Financial Times avslørte i september at britisk etterretningstjeneste mener Iran har et hemmelig, aktivt program for å utvikle atomstridshoder. Ifølge avisa mener britene at Iran har jobbet med prosjektet i skjul siden slutten av 2004 eller starten av 2005, og at de kan være kort tid unna å ha atomvåpen.

Og få dager før avsløringen måtte Iran innrømme overfor Det internasjonale atomenergibyrået at landet var i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran i byen Qom. Iran vil dermed ha to slike anlegg, ikke bare ett som tidligere kjent. Landet mener på sin side at det behøver hele 20 anrikingsanlegg for å kunne produsere nok drivstoff til sine kjernekraftverk.

KJERNEKRAFT: En iransk operatør sammen med en russisk kollega på et kjernefysisk anlegg i byen Bushehr i Iran. The Times avslører i dag at landet har jobbet med å utvikle atomvåpen. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at akkurat disse to var delaktige i planene. Foto: REUTERS/ISNA/Mehdi Ghasemi/Scanpix
KJERNEKRAFT: En iransk operatør sammen med en russisk kollega på et kjernefysisk anlegg i byen Bushehr i Iran. The Times avslører i dag at landet har jobbet med å utvikle atomvåpen. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at akkurat disse to var delaktige i planene. Foto: REUTERS/ISNA/Mehdi Ghasemi/Scanpix Vis mer