Iran utviser to britiske diplomater

Storbritannia svarte med å gjøre det samme.

UTVISER BRITISKE DIPLOMATER: Iran har valgt å utvise to britiske diplomater, Storbritannia har svart med å utvise to iranske diplomater fra ambassaden i London. FOTO: Scanpix
UTVISER BRITISKE DIPLOMATER: Iran har valgt å utvise to britiske diplomater, Storbritannia har svart med å utvise to iranske diplomater fra ambassaden i London. FOTO: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Gordon Brown fortalte i dag medlemmer av underhuset at Iran «har tatt et urettmessig grep og utvist to britiske diplomater».

- Som svar på denne handlingen, har vi informert den iranske ambassadøren at vi kommer til å utvise to iranske diplomater fra den iranske ambassaden i London, sa Gordon Brown i dag.

Gordon Brown sa også at han forventet at Iran ville imøtegå kravene fra det internasjonale samfunnet, og legge frem bevis for at valgresultatet var troverdig.

Ifølge Skynews begrunnet iranske myndigheter utvisningen av de to diplomatene med at «de var involvert i aktiviteter uforenlig med deres diplomatiske status.»

Utenriksdepartementet i Storbritannia hevdet at Iran hadde ingen grunnlag for sine beskyldninger.

«Død over Storbritannia!»
Stemningen mellom Storbritannia og Iran har vært svært spent den siste tiden. Ayatolla Ali Khamenei sa i en tale til folket fredag forrige uke at Storbritannia var Irans store fiende.

- De må se at fiendens hånd jobber. Disse sultne ulvene. Vi har sett deres distingverte diplomater. De har fjernet maskene og viser sine sanne ansikt. Og aller mest forræderisk er Storbritannia, fastslo ayatollaen.

De flere tusen på den enorme universitetsplassen hyttet da sine never og skrek «Død over USA! Død over Israel! Død over Storbritannia!».

SVARER MED SAMME MYNT: - Iran har tatt et urettmessig grep og utvist to britiske diplomater», sa Gordon Brown i dag. Storbritannia har valgt å utvise to iranske diplomater som svar.
  EPA/ALI HAIDER
SVARER MED SAMME MYNT: - Iran har tatt et urettmessig grep og utvist to britiske diplomater», sa Gordon Brown i dag. Storbritannia har valgt å utvise to iranske diplomater som svar. EPA/ALI HAIDER Vis mer

Også BBC har fått smake det iranske regimets vrede, den britiske rikskringkastingen er av myndighetene i Iran utpekt som en kanal for å piske opp en negativ stemning i landet.

Ayatollahen har beskyldt vestlige medier for å drive «psykologisk krig», og Khameneis tilhengere har gjerne båret plakater med «BBC» og et kryss over tv-stasjonens navn.

Stor mistro til Storbritannia
I går fikk BBC beskjed av myndighetene at deres korrespondant i Teheran måtte forlate landet innen 24 timer, og BBC forteller på sine nettsider at deres reportere blir nektet å forlate sine kontorer for å rapportere fra demonstrasjoner i gatene.

En iransk parlamentarisk talsmann sa i går at Iran bør gå gjennom landets bilaterale forbindelse med Storbritannia, det ble også foreslått at Iran skulle tilbakekalle ambassadøren.

På søndag gikk utenriksminister David Milliband ut og nektet for iranske beskyldninger om at Storbritannia skal vært delaktige i å starte og støtte demonstrasjoner i Teheran.

- Beskyldninger mot Storbritannia har slagkraft i Iran på grunn av den lange historien med mistro som går helt tilbake til tiden da Iran var en britisk koloni, og da britene tok over oljeindustrien, skriver The Guardian.