Iran ved en skillevei

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks uker etter det omstridte presidentvalget i Iran er den politiske situasjonen uavklart. Men en ting er sikkert: Det iranske islamistregimet har mistet så mye legitimitet at man snart kan begynne å snakke om et tidsskille i iransk historie.

Forsøket fra den åndelige lederen ayatolla Ali Khamenei på å slå ned masseprotestene i landet med brutal makt, har bare delvis lyktes. Fremdeles rapporteres det om demonstrasjoner og arrestasjoner, om enn i langt mindre skala enn tidligere. Opposisjonen på grasrota lar seg åpenbart ikke bringe til taushet, oppmuntret av politiske og religiøse ledere som taler regimet midt imot.

Og det er her håpet for et mer demokratisk Iran ligger. Fire mektige storayatollaer har støttet de siste ukers demonstrasjoner og krevd at landets ledelse må la demonstrantenes stemmer bli hørt. Under fredagsbønnen i Teheran i forrige uke utfordret landets tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani ayatolla Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad da han krevde pressefrihet «innenfor lovens rammer» og løslatelse av alle som er arrestert i forbindelse med valgprotestene. Den tidligere presidenten som er leder for det mektige Ekspertrådet, slo fast at Iran befinner seg i en krise. Talen under fredagsbønnen ble overført på radio, noe som tyder på at Khamenei ikke tør å ta en direkte kamp med Rafsanjani. I helga krevde en annen tidligere president, Mohammad Khatami, en folkeavstemning for å avgjøre om presidentvalget 12. juni er gyldig eller ikke. Forslaget blir neppe satt ut i livet, men er likevel en ny vitamininnsprøytning for opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi som nekter å akseptere at han tapte presidentvalget mot Ahmadinejad. Den islamske republikken Irans grunnlegger ayatolla Khomeini la som landets åndelige leder vekt på å skape kompromisser og unngå opprivende splid innen presteskapet. Hans etterfølger Ali Khamenei har brutt dette prinsippet. Det kan vise seg å bli en kostbar feilvurdering.