SENTRIFUGER: Bildet er tatt fra en sending fra statens TV-kanal i Iran, og viser sentrifuger som brukes i anrikingen av uran.Foto: SCANPIX/EPA/IRANIAN STATE TELEVISION IRIB
SENTRIFUGER: Bildet er tatt fra en sending fra statens TV-kanal i Iran, og viser sentrifuger som brukes i anrikingen av uran.Foto: SCANPIX/EPA/IRANIAN STATE TELEVISION IRIBVis mer

Iran videreutvikler atomprogrammet

Samtidig ønsker Iran de seks stormaktenes «vilje til å vende tilbake til forhandlingene» velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den statlige fjernsynskanalen meldte onsdag at atomprogrammet er utviklet ytterligere, og at det er blitt mer avansert.

Landet har nå 3000 flere sentrifuger som brukes i anrikingen av uran, ifølge Ahmadinejad.

- Om lag 6000 sentrifuger var i drift, 3000 flere er lagt til. Nå er det 9000, sa han i en tale på statlig fjernsyn.

Statlig fjernsyn meldte at Iran har utviklet en 4.-generasjons sentrifuge, som er laget av karbonfibre, er raskere, produserer mindre avfall og tar mindre plass.

Teknisk framskritt Det andre prosjektet dreier seg om urananrikingsanlegg i Natanz, der ingeniørene angivelig har lyktes med en såkalt 20 prosents anrikningsprosess.

TV overførte innvielsesseremonien der Ahmadinejad besørget innsettelsen av Irans første egenproduserte brenselstaver i en reaktor i Teheran, som ifølge iranske myndigheter skal brukes til medisinsk forskning.

Utviklingen av atomprogrammet blir hyllet som et stort teknisk framskritt i iranske medier.

Nye samtaler? Men samtidig som Iran offentliggjorde de tekniske nyvinningene, svarte iranske myndigheter på en gammel forespørsel fra EUs utenrikspolitiske sjef, Catherine Ashton.

Ashton foreslo for snart fire måneder siden å gjenoppta de fastlåste samtalene om Irans atomprogram med FN sikkerhetsråds fem faste medlemmer pluss Tyskland.

De siste samtalene mellom Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland, USA, Tyskland og Iran fant sted i Istanbul for et år siden, uten noe resultat.

- Iran er klar til å fortsette samtalene, sier Irans sjefforhandler Saeed Jalili i svaret til Ashton.

Han understreket at Iran ønsker de seks stormaktenes «vilje til å vende tilbake til forhandlingene» velkommen.

- Målet er å ta konkrete skritt mot videre samarbeid, sier Jalili.

EU bekreftet onsdag ettermiddag å ha mottatt et svarbrev fra Iran.

Sanksjoner Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har i mange år overvåket Iran fordi man mener at landet kan være i ferd med å anskaffe seg kjernefysiske våpen. Frykten for at atomprogrammet har militære mål, har ført til omfattende sanksjoner i regi av FN. På nyåret skjerpet først USA og deretter EU oljesanksjonene mot Iran, og de presser også andre land til å gjøre det samme.

Israel og USA utelukker ikke militære angrep mot Irans atomanlegg, dersom ikke landet stanser eller begrenser sitt omdiskuterte program.

Iranske myndigheter fastholder på sin side at atomprogrammet kun er til sivile formål, og at landet bare har fredelige hensikter.

(NTB)

VARSLET NYHETER: President Ahmadinejad varslet i helga at det snart ville komme store nyheter om atomprogrammet i Iran, i dag kom nyheten. Foto:
AFP PHOTO/IRANIAN PRESIDENT'S OFFICE/HO
VARSLET NYHETER: President Ahmadinejad varslet i helga at det snart ville komme store nyheter om atomprogrammet i Iran, i dag kom nyheten. Foto: AFP PHOTO/IRANIAN PRESIDENT'S OFFICE/HO Vis mer